FOTOGRAFIJE:
Poznat osjećaj

Glava vam puca? Saznajte više o najčešćim tipovima glavobolje i kako ih liječiti

Glavobolja je jedan od najčešćih tipova boli kod ljudi te se smatra kako se s njome tijekom života susreće 9 od 10 odraslih osoba.

Bol u području glave stvara iznimnu neugodu, no nisu sve glavobolje jednake i ne tretira ih se sve na isti način. Dva su najčešća tipa, tenzijska glavobolja i migrena. Znate li kako ih razlikovati i kako smanjiti njihovu učestalost?


Tenzijske glavobolje zahvaćaju obje strane glave

Bol uzrokovana tenzijskom glavoboljom prepoznatljiva je po tome što se uglavnom javlja na obje strane glave, a najpribližniji opis bi bio osjećaj „stezanja obruča oko glave“. Također, bol kod tenzijske glavobolje ima više karakter muklog, kontinuiranog pritiska u glavi, a ne pulsiranja. Najčešće započinje u stražnjem dijelu glave i vrata od kuda se širi prema naprijed, te se nerijetko osjećaju i bolovi u sljepoočnicama i iza očnih jabučica. Bolovi najčešće nisu jaki, uglavnom su blagi do umjereni, traju od 30 minuta do nekoliko sati, a stvaraju neugodu i otežavaju koncentraciju. Najčešći uzroci tenzijskih glavobolja su stres, mentalna iscrpljenost, naprezanje očiju od rada na računalu te glad.

image
FOTOGRAFIJE:


Migrene se očituju na jednoj strani glave

Migrena se smatra neurološkom bolešću. Bolovi uzrokovani migrenom prepoznatljivi su po umjerenoj do jakoj boli, pulsirajućeg karaktera. Bol se najčešće javlja na jednoj strani glave, no znatno rjeđe, kod jednog dijela osoba, može zahvaćati i obje strane glave. U većini slučajeva započinje ujutro s bolovima oko očiju i u području sljepoočnica pa se širi i pojačava. Migrena donosi i pojačanu osjetljivost na svjetlost, zvukove i mirise, nerijetko i mučnine, a napadaji mogu potrajati od četiri do čak 72 sata.

Svaka osoba ima neki svoj okidač za migrenu - jedan od njih, kao i kod tenzijskih glavobolja, može biti stres. Kod žena to često mogu biti hormonalne promjene, no mogući okidači su brojni i to mogu biti nedostatak ili loša kvaliteta sna, premali unos hrane ili reakcija na određeno piće ili namirnice. Posljednja istraživanja pokazuju kako okidači za migrene mogu biti fermentirani sirevi, čokolada te crno vino, ali i vremenske promjene.

Zato je kod kroničnih migrenskih glavobolja preporučljivo voditi svojevrstan dnevnik kako bi se uspješno otkrilo što je točno okidač glavobolja.

image
FOTOGRAFIJE:


Kako si pomoći kod tenzijske glavobolje i migrene?

Kada glavobolja krene, svakome je u interesu što brže naći što učinkovitije rješenje za bol. Bez obzira da li se radi o povremenim tenzijskim glavoboljama ili migreni poželjno je leći u zatamnjenu sobu, konzumirati vodu, a kod migrene pomaže i mala količina kofeina. Može se provesti i temperaturna terapija prilikom koje se stavljaju hladni ili topli oblozi na područja vrata ili čela. Hladni oblozi umanjuju osjećaj boli, dok topli pomažu kod opuštanja mišića, a jednaki efekt imaju tople i hladne kupke.

Također, čim krenu prvi znakovi glavobolje ili migrene, poželjno je posegnuti za lijekom protiv bolova kako bi se bol što uspješnije kontrolirala. Lijek Lekofen može biti vaš izbor za ublažavanje tenzijske glavobolje i migrene zahvaljujući kombinaciji ibuprofena i paracetamola u jednoj tableti. Ove dvije molekule zajedno omogućuju jači analgetski učinak, uz manje doze od onih kada se paracetamol ili ibuprofen koriste odvojeno. Olakšanje i smanjenje bolova osjeća se već nakon 15 minuta, a analgetski učinak je dugotrajan, više od 8 sati.

Ako se bol uzorkovana tenzijskom glavoboljom ili migrenom ne ublaži i ne povlači korištenjem lijekova koji se prodaju bez recepta, vrijeme je za posjet liječniku kako bi se utvrdio uzrok i daljnje liječenje. Također, razlog za neodgodiv posjet liječniku je tenzijska glavobolja ili migrena koju prate neurološki simptomi poput pogoršanja vida, vrtoglavice ili nerazgovijetnog govora.



Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorirani članak.

IZVORI:

Headache: Hope Through Research. Dostupno na: https://www.ninds.nih.gov/disorders/patient-caregiver-education/hope-through-research/headache-hope-through-research, pristupljeno 4.2021.

NHS. Tensyon-type Headaches. Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/tension-headaches/, pristupljeno 4.2021.

Tensyon Headache. Dostupno na: https://www.health.harvard.edu/a_to_z/tension-headache-a-to-z#:~:text=The%20main%20symptom%20of%20a,trouble%20concentrating%20and%20difficulty%20sleeping., pristupljeno 4.2021.

Tension Headaches. Dostupno na: https://www.uofmhealth.org/health-library/rt1023 , pristupljeno 4.2021.

What's to know about headache on the left side? Dostupno na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319406, pristupljeno 4.2021.

Migraines: Simple steps to head off the pain. Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/in-depth/migraines/art-20047242, pristupljeno 4.2021.

Migraine facts. Dostupno na: https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-facts/, pristupljeno 4.2021.

Tension Headache vs. Migraine: How to Tell the Difference. Dostupno na: https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraine-vs-tension-headache, pristupljeno 4.2021.

Migraine vs. Headache: How to Tell the Difference. Dostupno na: https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/health-and-wellness/2019/november/migraines-vs-headaches , pristupljeno 4.2021.

Headache Hacks: 9 Simple Tricks for Fast Relief. Dostupno na: https://www.healthline.com/health/headache-hacks#massage, pristupljeno 4.2021.

Sažetak opisa svojstava lijeka Lekofen. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno 4.2021.

Linker
01. svibanj 2024 23:45