SHUTTERSTOCK
isprobajte

Esencijalna ulja mogu podići raspoloženje i energiju te smanjiti umor - ovo su naši favoriti

Možete ih koristiti topički (na koži), inhaliranjem ili raspršivanjem

Esencijalna ulja mogu pomoći u popravljanju raspoloženja i podizanju razine energije, a najbolji izbor u tom smislu su ulja limuna, naranče, grejpa, peperminta i ružmarina. Možete ih koristiti topički (na koži), inhaliranjem ili raspršivanjem. Za topičku primjenu, razrijedite neko od ovih ulja baznim uljem kao što je kokosovo ili ulje jojobe te zatim njime lagano izmasirajte kožu. Možete ulje i direktno inhalirati tako da nekoliko kapi stavite na blazinicu i udišete miris. Možete upotrijebiti odabrano ulje i tako da ga ukapate u difuzor i stavite u prostoriju u kojoj najviše boravite. Također možete nabaviti mirisne svijeće s tim uljem ili ukapati nekoliko kapi u ovlaživač zraka.

Esencijalno ulje limuna

Ovo ulje može biti od velike pomoći za podizanje razine raspoloženja i energije. Jedno je istraživanje otkrilo da aromaterapija esencijalnim uljem limuna povećava razinu energije, smanjuje glavobolje uzrokovane napetošću te potiče pozitivno raspoloženje.

Esencijalno ulje naranče

Pokazalo se da i ulje naranče ima pozitivan učinak na raspoloženje. Istraživanje provedeno 2015. na Sveučilištu Western Oregon otkrilo je da su studenti koji su koristili esencijalno ulje naranče pomoću difuzora imali nižu razinu anksioznosti i depresije te su se osjećali ispunjeniji energijom u odnosu na one koji nisu koristili aromaterapiju ovim uljem.

image
SHUTTERSTOCK

Esencijalno ulje grejpa

Ovo je još jedno esencijalno ulje koje može pomoći u borbi protiv umora. Jedna je studija pokazala da je aromaterapija uljem grejpa povećala razinu energije kod ispitanika te smanjila intenzitet i učestalost tenzijskih glavobolja. Autori studije su zaključili da jedan od glavnih sastojaka tog ulja - limonen, ima neposredne i dugoročne pozitivne učinke na snižavanje krvnog tlaka i smanjenje stresa.

Esencijalno ulje peperminta

Esencijalno ulje peperminta djeluje kao prirodni osvježivač i podizač te može povećati razinu energije i poboljšati bistrinu uma. Prema rezultatima jedne studije, ono je poboljšalo učinkovitost u izvođenju misaonih zadataka kod skupine uredskih zaposlenika. Oni koji su udisali ulje peperminta manje su osjećali umor te su bili ispunjeniji energijom nego oni koji nisu koristili aromaterapiju.

Esencijalno ulje ružmarina

I ovo ulje pozitivno djeluje na sposobnost koncentracije i pamćenja, ali podiže raspoloženje te povećava bistrinu uma. Učinkovito potiče cirkulaciju u tijelu što doprinosi smanjenju osjećaja umora, ubrzava oporavak mišića te podiže razinu energije

Linker
25. travanj 2024 17:15