Iznenadne alergije na hranu nisu toliko uobičajene kod odraslih osoba, ali se ipak pojavljuju. Među njima vode one na ribe, školjke, rakove...
 Foto: iStock
bye bye škampi

Alergije na hranu pogađaju i odrasle - pripazite na ovih 9 simptoma

Postoji velika razlika između intolerancije na hranu koja obično uzrokuje nelagodu i alergije na hranu, koja može dovesti do ozbiljnih reakcija.

Većina pretpostavlja da se alergije na hranu ili intolerancija razvijaju u djetinjstvu te da vas mogu, ali i ne moraju pratiti kroz cijeli život. No, ispostavilo se da se alergije na hranu mogu razviti i u odrasloj dobi. Da, to je čudno i potpuno obeshrabrujuće - i također je češće nego što biste očekivali.

Prema American College of Allergy, Asthma, & Immunology, simptomi alergije na hranu 'mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi' i utječu na do 4 posto odraslih osoba. Isto tako možete razviti alergiju na hranu koju ste jeli godinama bez problema. No, postoji velika razlika između intolerancije na hranu koja obično uzrokuje nelagodu i alergije na hranu, koja može dovesti do ozbiljnih reakcija.

Iznenadne alergije na hranu nisu toliko uobičajene kod odraslih osoba, ali se ipak pojavljuju. Najčešće se to alergije na školjke, ribu i orašaste plodove. U odraslih je oko 90 posto alergijskih reakcija na hranu uzrokovano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a u djece jajima, mlijekom, sojom i brašnom. Mnogi se ljudi šokiraju kad otkriju da su alergični na škampe, a jedu ih cijeli život.

Ozbiljni simptomi

Stručnjaci ne znaju zašto bi netko razvio alergiju na hranu u odrasloj dobi, ali vjeruju da su oni s ekcemom, astmom ili sezonskim alergijama najugroženiji. Dok osobe s intolerancijom na hranu mogu imati nadutost ili plinove nakon što pojedu određenu hranu, osobe s alergijama na hranu mogu imati:

  1. Osip
  2. Svrbež
  3. Oticanje usana i jezika
  4. Otežano disanje
  5. Kašljanje
  6. Povraćanje
  7. Vrtoglavica
  8. Stezanje grla,
  9. Anafilaktički šok (po život opasna alergijska reakcija)

Alergijske reakcije na hranu su gotovo uvijek iznenadne i obično se pojavljuju u roku od nekoliko minuta nakon jela. Ako imate ozbiljne simptome kao što je stezanje grla, važno je odmah otići na hitnu. Nužno je zapisati sve što ste jeli prije nego što ste imali takvu reakciju.

Dijagnoza

Ako se sumnja na reakciju na hranu, korelacija simptoma na hranu se procjenjuje kožnim testovima ili IgE–specifičnim RAST–om. Pozitivan test ne dokazuje alergiju, ali negativan je isključuje.

Ako je kožni test pozitivan, ta se hrana isključuje iz prehrane, a ako se simptomi poboljšavaju bolesnik ponovno uzima tu vrstu hrane (dvostruko slijepi pokus) kako bi se utvrdilo da li se simptomi ponovno javljaju.

Linker
27. travanj 2024 00:13