SHUTTERSTOCK
TRADICIONALNA KINESKA MEDICINA

Akupunktura može prepoloviti broj epizoda tenzijskih glavobolja

Sudionici su nasumično bili podijeljeni u dvije skupine, od kojih je jedna primala prave tretmane akupunkture, a druga placebo u obliku površinske aplikacije iglica

Istraživanje provedeno na Sveučilištu tradicionalne kineske medicine u Chengduu te objavljeno u časopisu Neurology pokazalo je da akupunktura može prepoloviti broj mjesečnih napadaja kod osoba koje pate od tenzijske glavobolje. Ovaj tip glavobolje često je praćen osjećajem pritiska ili napetosti s obje strane glave, a glavobolja može biti blaga ili umjerena. Tenzijska glavobolja jedan je od najčešćih tipova glavobolje, a smatra se kroničnom ako se javlja najmanje 15 dana u mjesecu. U ovo je istraživanje bilo uključeno 218 osoba s kroničkom tenzijskom glavoboljom koje su patile od glavobolja u prosjeku 11 godina te su ih imale u prosjeku 22 dana u mjesecu. Sudionici su nasumično bili podijeljeni u dvije skupine, od kojih je jedna primala prave tretmane akupunkture, a druga placebo u obliku površinske aplikacije iglica. Obje su grupe imale po dva ili tri tretmana tjedno, prvo tijekom dva mjeseca i potom tijekom još šest mjeseci. Svi su sudionici svaka četiri tjedna klinički pregledani te su za cijele studije vodili dnevnik glavobolja kako bi zabilježili simptome i količinu korištenih lijekova.


Za 50 posto

Glavni rezultat istraživanja je smanjenje broja dana s glavoboljom u mjesecu za najmanje 50 posto. Na kraju istraživanja 68 posto osoba koje su primale pravu akupunkturu imale su najmanje 50 posto manje dana s glavoboljom mjesečno u odnosu na 50 posto osoba koje su primale placebo. Uočeno je da se broj dana s glavoboljom u mjesecu kod svih sudionika postupno smanjivao nakon tretmana. Kod onih koji su primali pravu akupunkturu dani s glavoboljom smanjili su se s 20 dana mjesečno u početku studije na samo sedam dana na kraju studije. Autori istraživanja smatraju kako su ovakvi rezultati dokazali da akupunktura može smanjiti intenzitet i učestalost glavobolja, no potrebna su daljnja istraživanja kako bi se provjerila učinkovitost akupunkture dugoročno te usporedio njezin učinak s drugim terapeutskim mogućnostima.

Linker
22. travanj 2024 14:02