Nije baš tako uzbudljivo kako zvuči...
 Getty Images
rijedak poremećaj

'Često se budim noću s rukama u gaćicama... Mnogi mi zavide, a ja sam sve više frustrirana'

Mlada djevojka otkriva kako je to ne biti svjestan seksualne uzbuđenosti u snu i do kakvih emocionalnih frustracija dolazi jer ne možeš kontrolirati svoje ponašanje.

Nekoliko puta tjedno se probudim usred noći i zateknem samu sebe kako masturbiram, jako uzdišem i na rubu sam orgazma. I nakon toga odmah zaspem. Zvuči sjajno, zar ne? Pa baš i nije tako, iskreno progovara mlada 26-godišnja Britanka.

Ova djevojka naime pati seksomnije, rijetkog poremećaja sna u kojem osoba masturbira ili se seksa. Jedno istraživanje pokazalo je kako 11 posto muškaraca i četiri posto žena pate od ovog poremećaja.


Mogući uzroci

Iako je uzrok još uvijek nepoznat, istraživači smatraju kako okidač za epizodu mogu biti stres, alkohol, tablete za spavanje ili nedostatak sna. Liječenje uključuje meditaciju za poboljšanje kvalitete sna, savjetovanje sa stručnjakom te izbjegavanje alkohola i tableta za spavanje.

- Iako nisam dobila službenu dijagnozu, ove epizode imala sam godinama. Osim fizičke iritacije zbog čestog trljanja klitorisa preko pidžame, dolazi i do emocionalne frustracije jer ne mogu kontrolirati svoje ponašanje i nemam pojma što radim.

Iako se nikad nisam pokušala u snu seksati s partnerom, sjećam se jednog neugodnog iskustva kad sam spavala kod prijateljice i svojim sam stenjanjem probudila cijelu kuću - govori Britanka. Dodaje da joj najviše pomaže meditacija i masturbacija prije spavanja te da već mjesecima nije imala epizodu.


Glasno i uznemirujuće uzdisanje

Dr. Colin Shapiro ovu pojavu je još 90-ih godina označio kao tip parasomnije, a zatim je dr. Saul Rosenfeld uveo termin seks za vrijeme spavanja. No ipak treba reći da seksomnija nema nikakve veze s onima koji samo sanjaju kako se seksaju, a ponekad pritom dožive orgazam. Seksomniju prati glasno i uznemirujuće uzdisanje, agresivna masturbacija ili čak seksualni odnos s partnerom.

Znanstvenici pojavu povezuju prije svega sa smetnjama u mozgu, problemima sa spavanjem i mogućim emocionalnim tegobama.

Stručnjaci također naglašavaju kako je vrlo važno da osoba koja pokazuje znakove seksomnije potraži liječničku pomoć, jer ovu pojavu mogu pratiti brojne negativne emocije kao što su ljutnja, strah, frustracije i krivnja, što dovodi do stresa i opasnosti prije svega za partnera.

Linker
06. ožujak 2024 11:09