istraživanje

Vježbanje visokog inteziteta može dovesti do ranog gubitka trudnoće

Period implantacije može biti i period izuzetne krhkosti i osjetljivosti organizma, pri čemu vrlo naporna i intenzivna tjelesna aktivnost može biti rizik za rani gubitak trudnoće

 

Kod žena s povijesti spontanih pobačaja visoka razina fizičke aktivnosti povezana je s povećanim rizikom za tzv. subklinički ili vrlo rani pobačaj, pokazalo je novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Massachusetts Amherst i objavljeno u časopisu Fertility and Sterility.

S druge strane, kod žena s već potvrđenom trudnoćom nije nađena veza između fizičke aktivnosti i pobačaja.

 

Ne odnosi se odnosi na žene s nekompliciranim trudnoćama

Period implantacije može biti i period izuzetne krhkosti i osjetljivosti organizma, pri čemu vrlo naporna i intenzivna tjelesna aktivnost može biti rizik za rani gubitak trudnoće, a prema rezultatima ovog istraživanja taj je rizik bio dvostruko veći za žene koje su bile fizički izuzetno aktivne u odnosu na one koje su bile manje aktivne.

Subklinički pobačaj može biti teško prepoznati jer se često događa još i prije nego što je žena uopće svjesna da je trudna, pa autori studije smatraju da rezultati njihova istraživanja mogu biti korisni za žene koje su već doživjele pobačaje kako bi u prvim danima i tjednima trudnoće ili u tjednima kad pokušavaju zatrudnjeti izbjegavale naporne tjelesne aktivnosti.

 

Upozoravaju i da se to ne odnosi na žene s nekompliciranim trudnoćama bez prijašnjih pobačaja: za njih i dalje vrijedi savjet kako je dobro da se bave umjerenom aerobnom aktivnosti i vježbama snage prije, tijekom i nakon trudnoće.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo