Jedan od najuočljivijih znakova prisutnosti leukocita u mokraći je zamućenost ili intenzivno neugodan miris mokraće
 Getty Images
Sigurno ste se pitali

Šest najčešćih uzroka povećanog broja leukocita u mokraći

Leukociti ili bijele krvne stanice dio su prirodnog obrambenog sustava. U normalnom stanju leukociti ili nisu uopće prisutni u mokraći ili su prisutni u jako malim količinama


1. INFEKCIJA MOKRAĆNOG TRAKTA

Prisutnost leukocita u mokraći vrlo često je posljedica infekcije u nekom dijelu mokraćnog trakta. Većina infekcija zahvaća donji dio mokraćnog sustava, odnosno mjehur i uretru, a do infekcije dolazi kad u mokraćni sustav uđe bakterija te se u mjehuru počne ubrzano razmnožavati. Ako se ne liječe, ovakve infekcije mogu se raširiti na bubrege.


2. BUBREŽNI KAMENCI

Povećan broj leukocita u mokraći može biti znak bubrežnih kamenaca. Mokraća inače sadrži otopljene minerale i soli, a osobe koje imaju visoke razine tih minerala i soli u mokraći imaju i povišen rizik za nastanak bubrežnih kamenaca. Kamenci koji dospiju do uretre mogu zapriječiti put mokraći, što dovodi do razmnožavanja bakterija i razvoja infekcije.


3. INFEKCIJA BUBREGA

To je još jedan mogući uzrok povećanog broja leukocita u mokraći. Infekcije bubrega često počinju u mokraćnom traktu, odakle se potom rašire na bubrege. Iako se to ne događa često, moguće je i da se bakterije iz drugih dijelova tijela rašire krvotokom i dospiju do bubrega.


4. BLOKADA MOKRAĆNOG TRAKTA

Blokada puteva u mokraćnom traktu, koja može biti posljedica traume, bubrežnih kamenaca ili tumora, može dovesti do hematurije, odnosno pojave krvi u mokraći.


5. TRUDNOĆA

Trudnice obično imaju povišen broj leukocita u krvi. Ako to povišenje nije pretjerano ili popraćeno nekim neuobičajenim simptomima, ta pojava nije razlog za brigu.


6. ZADRŽAVANJE MOKRAĆE

To je loša navika jer predugo zadržavanje mokraće može oslabiti mjehur te otežati njegovo pražnjenje. A ako se mokraća predugo zadržava u mjehuru, može doći do razvoja bakterijske infekcije i povećanja broja leukocita u mokraći.


ZNAKOVI I SIMPTOMI

Jedan od najuočljivijih znakova prisutnosti leukocita u mokraći je zamućenost ili intenzivno neugodan miris mokraće. Učestalo mokrenje, bol i peckanje pri mokrenju ili postojanje tragova krvi u mokraći također mogu ukazivati na leukocite u mokraći. Ostali mogući simptomi su drhtavica i povišena tjelesna temperatura, bol u gornjem dijelu leđa, bol u trbuhu, mučnina ili povraćanje, dugotrajna bol u zdjelici i bol prilikom spolnog odnosa.

Linker
05. ožujak 2024 19:14