Getty Images
studija

Zašto treba prati zube barem tri puta na dan

Da su zdravi zubi i zdravo srce u direktnoj vezi, više i nije neka novost, no novo istraživanje korejskih znanstvenika otišlo je korak dalje

Znanstvenici su utvrdili da ako peremo zube tri puta dnevno i više, za deset posto možemo smanjiti rizik za razvoj fibrilacije atrija i za 12 posto rizik za zatajenje srca.


Bakterije u krvotoku

Stručni časopis Europskog kardiološkog društva objavio je rezultate istraživanja, a navodi se da su i neka ranija istraživanja povezala lošu oralnu higijenu s pojavom bakterija u krvi i poticanjem upala koje onda potiču aritmije srca i njegovo zatajenje.

Korejski su znanstvenici više od deset godina pratili životne navike 161.000 Korejaca u dobi od 40 do 79 godina, a povezanost pranja zuba i boljeg zdravlja srca objašnjavaju time da često pranje zuba smanjuje broj bakterija u subgingivalnom biofilmu (bakterije koje žive u džepu između zuba i desni), čime se sprečava njihovo dopiranje u krvotok.

Još je prerano preporučivati pranje zuba kao prevenciju za fibrilaciju atrija i kongestivno zatajenje srca, no uloga upala u nastanku kardiovaskularnih bolesti sve je evidentnija, poručili su znanstvenici

Linker
25. travanj 2024 14:01