Opustite se

Zabrinuti ste jer vaše dijete siše palac? Nemojte, to ima i jednu dobru stranu

Istraživanje potvrđuje tezu da rana izloženost nečistoćama i klicama smanjuje rizik za razvoj alergija u kasnijoj dobi

 
Postoji niz teorija o tome zašto je broj alergičara među djecom toliko porastao u posljednjih nekoliko desetljeća, a rezultati istraživanja provedenog na Dunedin School of Medicine u Novom Zelandu govore u prilog takozvanoj higijenskoj hipotezi prema kojoj je važan uzrok pojave alergija neizlaganje djece štetnim klicama u ranoj dobi kao što bi inače prirodno bila izložena.

Razvoj astme

Znanstvenici su otkrili da 45 posto trinaestogodišnjaka ima najmanje jednu blagu reakciju na neki alergen, bilo da je riječ o mački, psu, prašini, travi ili gljivicama. No, taj je postotak pao na samo 31 posto među djecom koja sišu palac i grizu nokte, a ako imaju samo jednu od te dvije navike, učestalost je 40 posto.
No, čini se da ni jedna od te dvije navike ne utječe na razvoj astme ili peludne groznice.
 

Izloženost mikrobima

- Naše istraživanje potvrđuje tezu da rana izloženost nečistoćama i klicama smanjuje rizik za razvoj alergija u kasnijoj dobi - rekao je jedan od autora istraživanja prof. Malcom Sears.

Dodao je kako pretpostavljaju da djeca stavljajući prst u usta povećavaju svoju izloženost mikrobima, što pozitivno utječe na razvoj njihova imunosnog sustava. Istraživanje je pokazalo da se pozitivan učinak nastavlja i u odrasloj dobi te da na njega ne utječe prisutnost pušača u kući ili izloženost kućnoj prašini i grinjama.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo