Ljekovite biljke uvijek djeluju ciljano na određene organe ili organske sustave
 Getty Images/iStockphoto
veliki vodič

Za svaku bolest postoji lijek u prirodi - kako odabrati pravi

Danas je važnije nego ikada prije okrenuti se prirodi

Nažalost, danas živimo u takvom svijetu da su naša hrana, zrak, odjeća, proizvodi za njegu tijela i čišćenje puni toksina koji ulaze u naš organizam, slabe funkciju jetre i remete balans hormona, što dovodi do pojave mnogih bolesti. Ubrzan način života i svakodnevni stres samo povećavaju rizik za razvoj bolesti. Ljekovite biljke u svakodnevnoj upotrebi unapređuju naše zdravlje, kaže Ana Šarić, školovana fitoterapeutkinja, aromaterapeutkinja i uskoro refleksoterapeutkinja, koja je prije više od pet godina napustila dotadašnji posao učiteljice i odlučila se posvetiti proučavanju onoga što neizmjerno voli - ljekovitoj moći biljaka.

Boris Kovačev/Cropix
Ana Šarić, školovana fitoterapeutkinja, aromaterapeutkinja i uskoro refleksoterapeutkinja

Moć ljekovitih biljaka

- U prirodi biljke regeneriraju i pročišćavaju svoj okoliš. Pomoću svog korijenja čiste zemlju, biljke pročišćavaju zrak i stvaraju kisik. Slično rade i u ljudskom tijelu, daju nam nutrijente i energiju i čiste tijelo od toksina odnoseći metabolički otpad. Biljke koje proizvode eterična ulja, proizvode ih s razlogom, a najčešće da bi se zaštitile od nametnika. Eterična ulja stoga predstavljaju životnu energiju i imunosni sustav biljke. Kada ih koristimo, podižemo vlastitu životnu energiju i podupiremo svoj imunosni sustav. Ljekovite biljke uvijek djeluju ciljano na točno određene organe ili organski sustav u tijelu - kaže Ana Šarić. O tome mnogo piše na svom blogu Rosmarinus fitoaromaterapija. Uz to, savjetuje i pomaže ljudima koji joj se obrate za pomoć vezano uz ljekovite biljke.

Prepoznajemo li i koristimo li u dovoljnoj mjeri ljekovitost biljaka?

- Mislim da ne. Kaže se da u prirodi postoji lijek za svaku bolest, samo ga čovjek ne vidi jer je prirodi okrenuo leđa. S razvojem farmaceutske industrije kao da su mnoga znanja tradicionalne medicine zamrla. Kad nas zaboli grlo, muči jak kašalj ili povišena temperatura, prije ćemo posegnuti za nekim sintetičkim lijekom koji će ublažiti trenutne simptome nego popiti čaj koji će biti blagodat za cijelo tijelo - kaže Ana. Doduše, posljednjih desetak godina primjećuje se povećan interes za ljekovite biljke. Sve je više proizvođača i prerađivača ljekovitog bilja te pojedinaca koji se, kaže Ana, pomalo okreću prirodi i pokušavaju živjeti u skladu s prirodom, s poštovanjem prema prirodi. I ona je jedna od onih koji su odlučili napraviti veliku prekretnicu u životu i okrenuti se onome u čemu uživaju, što im pomaže da se osjećaju dobro i zadovoljno, a uz to pomaže drugima.

- Po struci sam učiteljica razredne nastave. Nakon osam godina rada u školi kao učiteljica na zamjeni shvatila sam da je moje nezadovoljstvo sve veće i da me taj posao ne ispunjava. Jednostavno rečeno, nisam bila sretna i odlučila sam napraviti promjenu u svom životu. Sada se bavim savjetovanjem iz područja fitoaromaterapije, izradom prirodnih pripravaka, pišem blog o fitoaromaterapiji i u svemu uživam - kaže Ana Šarić. U Učilištu Galbanum završila je školovanje za fitoterapeuta i aromaterapeuta, a trenutno je pri kraju školovanja za refleksoterapeuta. Važno je da je aromaterapeut kojem se obratimo stručan i educiran, a steći diplomu ili certifikat, naglašava Ana, znači da si dobio temeljno znanje koje dalje moraš sam graditi i unaprijediti.

- U ovakvoj struci nema kraja edukaciji, učiš svaki dan, a najviše radeći s ljudima. Mislim da iskustvo i kvaliteta rada čine fitoaromaterapeuta dovoljno educiranim - kaže.


PET BILJAKA NAŠIH KRAJEVA KOJE SU IZNIMNO BLAGOTVORNE ZA ZDRAVLJE

Fitoaromaterapeutkinja Ana Šarić izdvaja ovih pet biljaka naših krajeva koje vrlo povoljno djeluju na zdravlje, a možda još nisu dovoljno prepoznate i cijenjene.

1. Kičica (Centaurium erythraea)

Gorka biljka koja potiče lučenje probavnih sokova i pojačano lučenje žuči. Koristi se kod loše probave, dispepsije, nadutosti, anoreksije i slabog apetita.

2. Imela (Viscum album)

Ima snažno antikancerogeno djelovanje jer sadrži lecitin, koji već u malim količinama može uništiti tumorske stanice. Jača imunosni sustav i ublažava nuspojave kemoterapije. Snažno djeluje i protiv mioma na maternici.

3. Divizma (Verbascum thapsus)

Kada niste sigurni muči li vas suhi ili produktivni kašalj, popijte čaj od cvijeta divizme.

4. Divlja maćuhica (Viola tricolor)

Kao terapija za čišćenje kože iznutra kod akni, seboroičnog dermatitisa i drugih upalnih bolesti kože koristi se divlja maćuhica. Za razliku od korijena čička, rijetko izaziva pogoršanje stanja kože tijekom terapije.

5. List masline (Olea europaea)

Dobrobiti ploda masline i maslinova ulja svima su nam poznate, a u fitoterapiji se koristi list masline kod povišenog krvnog tlaka i hiperglikemije.


Mjere opreza

Na što treba pripaziti kada se upotrebljavaju ljekovite biljke? Neke ljekovite biljke, naime, mogu biti kontraindicirane u pojedinim zdravstvenim stanjima.

- Primjerice, osobe s visokim krvnim tlakom ne bi smjele uzimati sladić jer povisuje tlak. Maslačak pak trebaju izbjegavati osobe sa žučnim kamencima jer potiče pražnjenje žučnog mjehura. Osobe koje su na terapiji lijekovima trebale bi se prije uzimanja ljekovitih biljaka savjetovati s liječnikom ili stručnim fitoterapeutom jer neke biljke mogu biti kontraindicirane s lijekovima. Također, neke biljke (kadulja, peršin, medvjetka...) ne smiju se uzimati tijekom trudnoće. Rijetko se mogu pojaviti i alergijske reakcije na neke biljke. I, naravno, treba se uvijek držati preporučene doze - savjetuje Ana Šarić.

Prva je u obitelji koja se na ovaj način odlučila baviti ljekovitim biljkama, a kako je odrasla u Dalmaciji, u carstvu aromatičnih biljaka, ovo je period života u kojem intenzivno oživljava sjećanja iz djetinjstva, a neke je navike prenijela i u svoj životni prostor u Zagrebu.

- U našem vrtu uvijek je bilo aromatičnih biljaka poput kadulje, bosiljka, lovora i ružmarina, koje smo koristili kao začine u kuhinji, a metvicu i kadulju sušili smo za čaj. Baka je uvijek u ormaru imala mirisne vrećice lavande. Iako danas nemam svoj vrt, često koristim aromatične biljke u kuhinji, a miris lavande širi se i mojim ormarom - kaže Ana, dodajući da se u djelotvornost liječenja biljkama uvjerila i sama.


Pomoć sebi i drugima

- Dugo sam se borila s aknama. Isprobala sam puno krema i potrošila previše novca, ali rezultata nije bilo. Nisam htjela uzimati kontracepcijske pilule za regulaciju hormona niti tablete Roaccutane, koje su u to vrijeme bile vrlo popularne.

Jedno vrijeme išla sam na tretmane u jedan poznati zagrebački kozmetički salon koji je u ponudi imao prirodne kreme iz vlastite proizvodnje, što mi se jako svidjelo, a po preporuci kozmetičarke pila sam biljne čajeve za čišćenje kože i tek su se tada vidjeli prvi rezultati. Od tada raste moj interes za prirodno, za ljekovite biljke - kaže. Upravo na koži i kožnim problemima vidi snažno djelovanje biljaka, a koža je ujedno njezino područje interesa.

- Od akni, dermatitisa, rozaceje do psorijaze, biljkama možemo sve te tegobe držati pod kontrolom ili ih u potpunosti izliječiti. Potrebno je redovito provoditi terapiju iznutra i izvana, biti uporan i strpljiv, jer rezultati ne dolaze preko noći. Rad na sebi je vrlo važan dio terapije i u tome eterična ulja imaju veliku ulogu. Sretna sam kada mogu drugima pomoći i uvjeriti ih u ljekovitu moć biljaka - pojašnjava fitoaromaterapeutkinja. Već se više od pet godina bavi najviše aromaterapijom, mirisnim liječenjem koje ima svoju svrhu i u našem svakodnevnom životu.

- Eterična ulja možemo difuzorom raspršiti u zrak u prostoriji u kojoj boravimo, možemo ih udisati pomoću džepnog inhalatora, nakapati na papirnatu maramicu i udisati ili jednostavno udisati direktno iz bočice. Na ovaj način ih koristimo da bismo pročistili zrak u prostoru i smanjili koncentraciju patogena u zraku (difuzor), poboljšali raspoloženje, ublažili stres i napetost, poboljšali koncentraciju, omogućili bolji san, olakšali disanje i ublažili simptome respiratornih infekcija... Dermalna primjena odnosi se na uljne mješavine za masažu, kreme, gelove i druge pripravke za kožu, komprese i aromatične kupke te tako možemo njegovati kožu, djelovati lokalno kod kožnih tegoba, bolova u zglobovima i mišićima, glavobolje, probavnih tegoba, menstrualnih bolova, menopauzalnih tegoba, respiratornih infekcija. Aromamasaža je izvrsna za opuštanje cijelog tijela, ublažavanje stresa i napetosti, potiče cirkulaciju i bolji protok limfe, stimulira živčani, probavni i imunosni sustav - naglašava Ana i objašnjava kako ulja djeluju na nas:

- Bez obzira na to koju metodu aplikacije primijenili, eterična ulja ulaze u naš organizam i putem krvne cirkulacije dolaze do svih dijelova našeg tijela, pa tako i do mozga, gdje potiču emocionalnu reakciju. Eterična ulja ublažit će simptome bolesti, ali će nam pomoći i da osvijestimo uzrok bolesti i potaknuti urođenu sposobnost tijela za samoizlječenje na emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj razini.


Napetost i stres

Mogu li nam ljekovita ulja pomoći u umirenju duha u ova nemirna vremena pandemije koronavirusa?

- Mnogo je eteričnih ulja koja djeluju antivirusno, ali nemamo znanstvenih dokaza da djeluju protiv novog koronavirusa. Svejedno, eterična ulja kao što su čajevac, kajeput, ravensara, saro ili limun možemo upotrijebiti da bismo pročistili zrak u prostoru u kojem boravimo i tako smanjili mogućnost zaraze uobičajenim virusima. Međutim, da bismo se oslobodili straha, depresije, frustracija, napetosti, stresa i osjećaja neizvjesnosti jer ne znamo što budućnost nosi, možemo se okružiti mirisima eteričnih ulja kao što su lavanda, bergamot, slatka naranča, mandarina, geranij ili ravensara. Ana Šarić ima i svoja najdraža eterična ulja. Evo koja je izdvojila:

- Na prvom mjestu je ružmarin verbenon jer mi njegov miris budi uspomene iz djetinjstva. Odličan je za njegu masne i mješovite kože, akni, ožiljaka, strija i bora. Pomaže kod suhog i nadražajnog kašlja. Drvo ho je ulje nježnog mirisa, a volim ga koristiti u zimskom periodu jer lijepo njeguje suhu kožu, regenerira i učvršćuje. S obzirom na to da djeluje antibakterijski, antivirusno i jača imunitet, čest je sastojak mojih uljnih mješavina za viroze. I, naravno, eterično ulje mandarine, jer ipak sam porijeklom s Neretve. To ulje uvijek mi izmami osmijeh na lice kad ga pomirišem, zovu ga "uljem dječje radosti". Koristi se kod astme i alergije, loše probave i kolika kod beba. Opušta, umiruje, budi životnu radost, pomaže kod nesanice i noćnih strahova kod djece, zaključuje Ana.


Eterična ulja dobra su i za djecu, ali treba ih oprezno koristiti i dozirati

Ljekovite biljke i eterična ulja mogu se primjenjivati i u djece. Fitoaromaterapeutkinja Ana Šarić naglašava da je to potrebno činiti s oprezom u odabiru biljaka i eteričnih ulja te u njihovu doziranju. Mnoge biljke i eterična ulja za djecu su prejaka, stoga biste se prije primjene (osobito eteričnih ulja) kod djece trebali savjetovati sa stručnjakom. - Ljekovite biljke i eterična ulja primjenjujem na svojoj djeci najviše u sezoni viroza i gripe. Kombinacijom fitoterapije i aromaterapije ublažavaju se simptomi respiratorne infekcije i skraćuje trajanje bolesti - kaže Ana Šarić. Ističe i da postoji više kliničkih istraživanja koja potvrđuju dobrobiti aromaterapije u djece kod ADHD-a, autizma, nervoze i nemira, noćnih strahova, odnosno uočen je povoljan utjecaj na poboljšanje pažnje i koncentracije.

Linker
21. travanj 2024 06:25