Čini se da su ispitanici koji su iščekivali trenutak da odu na odmor mnogo sretniji sa svojim životom
 Getty Images
studija

Već i planiranje putovanja može ojačati mentalno zdravlje

Autori su otkrili da odgođeno zadovoljstvo, naročito ako je povezano s putovanjem, donosi veći užitak nego njegova neposredna konzumacija

Istraživanje provedeno na sveučilištu u Cornwallu pokazalo je da osobe koje planiraju putovanja imaju pozitivniju percepciju o svom društvenom životu, ekonomskoj situaciji, zdravlju i životu općenito.


Uzbudljiva neizvjesnost

Autori su otkrili da odgođeno zadovoljstvo, naročito ako je povezano s putovanjem, donosi veći užitak nego njegova neposredna konzumacija. Čini se da su ispitanici koji su iščekivali trenutak da odu na odmor mnogo sretniji sa svojim životom, da imaju manje negativnih ili neugodnih emocija, zadovoljniji su svojom obitelji, financijama i zdravljem u usporedbi s ispitanicima koji nisu išli na odmor.

Činjenica da očekujemo dobre stvari i da znamo da su one pred nama, a putovanja su izrazito poželjna iskustva, može biti izvor radosti dugo vremena. Planiranje putovanja može biti naročito uzbudljivo zato što često znamo taman toliko o mjestu na koje idemo i o tome što ćemo tamo raditi da možemo početi zamišljati ugodne detalje budućeg izleta, poput ležanja na plaži, planinarenja, mirisa borova i slično.

Istovremeno dosta detalja i ne znamo, što ostavlja prostor za uzbudljivu neizvjesnost i razmišljanje o tome što bi nas sve tamo moglo čekati. Drugim riječima, počinjemo “konzumirati” putovanje čim počnemo razmišljati o njemu, tvrde autori studije. To je dovoljan razlog da, ako trenutačno i nemate mogućnost da nekamo odete, barem počnete planirati neko buduće putovanje: užitak će biti čak i veći, kao i dobrobiti za vaše mentalno zdravlje, nego da ste iz ovih stopa sjeli u auto i odvezli se na more.

Linker
25. travanj 2024 17:06