Kako biste izbjegli da vam djeca u nedostatku ideja počnu raditi nered po kući, morate se pripremiti.
 Foto: iStock
Ne očajavajte!

Uz ove savjete vašem djetetu neće biti dosadno na praznicima

Stigli su školski praznici, a uskoro kreću i dežurstva u vrtićima. Iako cijele godine jedva čekamo ljeto, kada konačno dođe najčešće smo u problemu jer ne znamo kako zabaviti djecu.

Ako ste sretnici s djedovima i bakama na moru, selu ili u drugom gradu, a oni mogu i žele pričuvati ih, pola posla ste 'riješili'. Ako pak djeca većinu ljetnih mjeseci provode kod kuće treba smisliti zabavne aktivnosti koje će im ispuniti vrijeme i još vas više zbližiti.

Svakako nemojte dozvoliti da dijete cijele dane provodi ispred televizora ili kompjutera. Ograničite vrijeme pred kompjuterom i držite se toga. Nakon nekog vremena i djeca će se sama naviknuti na novi kućni red.

Evo naših prijedloga kako organizirati vrijeme:

1. Svaku večer zajedno razmislite što bi dijete sutradan voljelo raditi. Ograničite se na dvije do tri aktivnosti.

2. Zajedno napravite popis igračaka, društvenih igara i knjiga koje imate pa usput i uklonite one koje je dijete 'preraslo'. U takvoj inventuri često se nađu zaboravljene stvari koje mogu pružiti odličnu zabavu.

3. Raspitajte se o muzejima i njihovom radnom vremenu te odaberite nekoliko koje bi vaše dijete moglo interesirati. Ako je dovoljno veliko da ide samo, predložite mu da obiđe muzej s prijateljem, a ako je još malo vi ga vodite.

4. Obiđite mjesta za koja inače nemate vremena. Uzmite kartu vašeg grada i razgledajte znamenitosti koje možda niti ne znate da postoje. Primjerice, ako ste u Zagrebu odvedite dijete na Medvedgrad.

5. Dajte djetetu sve fotografije koje imate i dozvolite mu da složi albume na svoj način ili da napravi obiteljsko drvo.

Foto: iStock
Imate li mlađu djecu morate znati kako će im trebati detaljno organizirati vrijeme. Sa starijom djecom, s druge strane, imat ćete manje brige.

6. Organizirajte kod kuće natjecanja u pjevanju, plesu, glumi, pantomimi. Iako vam se možda sve to čini naporno, garantiramo da ćete se i vi odlično zabaviti.

7. Ako imate školsko dijete predložite mu da se ponudi starijem susjedu za pomoć. Primjerice, da umjesto njega ode u dućan ili prošeće njegovog psa. Tako može i zaraditi sitni džeparac pa može s prijateljima u kino ili u lunapark.

8. Dogovorite s roditeljima djetetovih prijatelja da ponekad oni dođu k vama ili vaše dijete k njima. Ako imate volje i vremena ponudite da prijatelj prespava kod vas. Djeca to obožavaju.

9. Djecu zabavlja kad oponašaju odrasle. Neka uz vašu pomoć naprave kolač, ispeku palačinke ili pizzu. Dajte im da se brinu za vaše cvijeće i zalijevaju ga. Ako ih do sad niste uključili u čišćenje sad je trenutak jer imaju puno slobodnog vremena.

10. Potaknite dijete na čitanje tijekom ljeta. Jednom tjedno neka ode u knjižnicu i samo si odabere naslove koji ga zanimaju.

Foto: iStock
Dozvolite djeci da budu djeca. Malo brašna na podu, glasnija glazba ili dječja galama iz dvorišta neće vas "ubiti"... Neka vaše dijete pamti praznike po avanturama koje ste im priuštili i vremenu koje ste s njima proveli. Te uspomene pamte se cijeli život.

Prva pomoć

Tijekom ljeta organiziraju se razne radionice za djecu. Neke se plaćaju, ali ih ima i dosta besplatnih. Raspitajte se o programu u obližnjim centrima za kulturu. Školarci također mogu ići besplatno na bazene. Iskoristite sve što se nudi jer je ljeto dugo!

Linker
26. travanj 2024 13:40