Novi Doktor Plus je u prodaji

U prodaji magazin o zdravlju srca na čak 100 stranica!

Zašto bismo o srcu trebali brinuti više i što napraviti kad osjetimo posljedice njegova zanemarivanja, čitajte u novom broju specijalnog izdanja Doktora u kući.

 

Srčano-žilne bolesti svugdje u svijetu odnose najviše života, a od njih i najviše obolijevamo. U Europi čak četiri milijuna ljudi godišnje umre zbog bolesti srca i krvnih žila, a u Hrvatskoj oko 25.000. Istovremeno kod nas je obavljeno oko 300 transplantacija srca.

Ali gledajući u cjelini, o srcu ne brinemo previše, a trebali bismo. Sve o srcu doznajte u novom broju Doktora plus, specijalnom izdanju Doktora u kući, najčitanijeg magazina za zdravlje koji je na kioscima.

 

Što nakon infarkta

Donosimo nova saznanja i osobne priče, odgovore na pitanja što se smije a što ne nakon infarkta, kako predvidjeti srčani udar, kako prepoznati simptome bolesti, što i kako jesti, kako vježbati. Riješite testove i doznajte svoje rizike. Srce je mišić veličine stisnute šake koji opskrbljuje krvlju cijeli organizam, a ravnomjernim istiskivanjem krvi iz svojih šupljina omogućuje dotok kisika vezanog za crvena krvna zrnca (eritrocite) do svake stanice našeg tijela. Zato je srce najvažniji organ i presudno je očuvati njegovo zdravlje, a Doktor Plus donosi savjete i upute kako to postići.

Prema nekim istraživanjima na Sveučilištu Harvard, ponedjeljak je crni dan za srce jer se tada bilježi čak 20 posto više srčanih udara nego u ostale dane. Također, rizik za srčani udar veći je za 40 posto ujutro, upozorili su stručnjaci s Harvarda. Tada je, naime, lučenje hormona stresa povećano, a početkom tjedna više smo izloženi stresu. Naši liječnici savjetuju da je zato važno ujutro odvojiti dovoljno vremena da se razbudite i istegnete kako ne biste opteretili srce dodatnim stresom.

 

Muško i žensko srce

Uz redovito vježbanje i mediteranski način prehrane osigurat ćete jako i zdravo srce. Važno je znati i da se žensko i muško srce razlikuju. Osim što kuca 10 posto brže (razlika je oko osam otkucaja u minuti), i simptomi srčanog udara drukčiji su u žena. Uz to, žene imaju veću vjerojatnost da će preživjeti srčani udar ako ih liječi osoba ženskog spola!

U Doktoru plus naći ćete i vježbe i recepte, a u dežurnoj ordinaciji liječnici odgovaraju na vaša pitanja.

 

Nemojte propustiti: od srijede je na kioscima Doktor plus - srce, na čak sto stranica!

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo