Ruke, kao i vrat, s godinama postaju izboranije od lica. Pravilnom njegom to možete spriječiti.
 Foto: iStock
Njega kože

Tri problema i šest anti-age rješenja za ruke

Vjerojatno već imate strategiju za pomlađivanje lica i odabrane anti-age proizvode u tu svrhu, ali što je s rukama? I one stare! Donosimo rješenje kako im pomoći.

Kao i naše lice, i ruke su podložne utjecaju sunčevih zraka, sapuna i deterdženata, vjetra, zagrijavanja, hlađenja. Ne zaboravimo da rukama obavljamo toliko mnogo poslova da se to na njima mora odraziti, pa ponekad izgledaju starije od lica. No, s dobro odabranom temeljnom njegom i preventivom nema razloga da ruke stare brže nego lice ili neki drugi dio tijela.

Uložite li samo malo vremena, truda i novca u njegu ruku danas, to će vam se itekako isplatiti u budućnosti.

Evo problema s kojima se sve naše ruke suočavaju i kako ih možemo riješiti:

1. problem: Isušena koža

Ruke peremo tko zna koliko puta dnevno što isušuje kožu, a to, naravno, pojačava boranje.

Što učiniti?

  • Nastojte nanijeti hidratantnu kremu (ne losion) na kožu ruku nakon svakog pranja. Kremu nanesite u izdašnoj količini.
  • Osim toga, na rukama koristite proizvode slične onakvima kakvima njegujete kožu lica - antioksidativnu kremu ujutro i blagi retinol ili tretinoin (jači je od retinola) navečer.

Foto: iStock
Ruke su u automobilu izložene jakom suncu pa ih zaštitite.

2. problem: UV zrake

Ruke su dobile previše sunčevog zračenja, što dodatno stanjuje ionako tanku kožu nadlanica (reducira se kolagen iz kože i koža tako gubi elastičnost). Osim toga, sunčeve zrake mogu potaknuti nastanak brojnih smeđih, neestetskih mrlja na koži.

Što učiniti?

  • Nanosite kremu s visokim zaštitnim faktorom kad god možete.

  • Zaštitite se dodatno: ruke primaju začuđujuće veliku količinu sunčevih zraka dok vozite, jer UVA zrake prodiru kroz prozorska stakla, pa je mudro nositi vozačke rukavice (postoje i posebne rukavice za blokiranje UV zraka, u kojima su vrhovi prstiju sobodni).
  • Ako je šteta već učinjena, razmislite o korektivnim tremanima kao što je fotorejuvenacija pomoću IPL-a ili Fraxel Dual lasera. IPL (intenzivno pulsirajuće svjetlo) u ovom je slučaju prvi izbor jer ne oštećuje kožu i odmah nakon tretmana možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima. Fraxel Dual, kao i IPL, 'cilja' smeđe mrlje, no intenzivnije od njega potiče stvaranje kolagena. Nakon tretmana potrebna je posebna njega ruku tijekom nekoliko dana.

3. problem: Manjak masnoće

Kako starimo, tako ruke gube masnoću. A to nije dobro – masnoća u rukama štiti krvne žile čineći ih manje istaknutima. Dakle, manje masnoće znači vidljivije vene.

Što učiniti?

  • Dermalni fileri Juvederm ili Restylane koriste se za povećanje volumena kože na nadlanicama kako bi se kamuflirale vene i ruke dobile pomlađeniji izgled.

Linker
25. travanj 2024 21:02