Tretmani laserom sve su popularniji, a bitno je da ih provodite kod provjerenih liječnika.
 Foto: iStock
Uklonite nesavršenosti

Sve što trebate znati o tretmanu kože laserom

Laser je jedan od najsuvremenijih i najučinkovitijih tretmana u dermatologiji. Koristi se za liječenje raznih oštećenja i promjena na koži uzrokovanih suncem, za tretiranje hiperpigmentacijskih mrlja i drugih stanja. No, kao i bilo koji drugi kozmetički postupak, laseri imaju prednosti i nedostatke.

Prije podvrgavanja postupku treba se dobro upoznati s principom laserskog djelovanja i voditi brigu o tome što se smije, a što ne smije činiti. Laser emitira snop energije pod kožu, uništava vanjski oštećeni sloja te potiče stvaranje nove kože i novog kolagena. Ovisno o tipu kože i vrsti problema primjenjuje se određena vrsta lasera. Prije tretmana područje se mora 'umrtviti'.

Utrnulost prolazi brzo nakon tretmana

Prije podvrgavanja tretmanu laserom liječnici će područje namazati kremom koja će na koži izazvati osjećaj blage anestezije, odnosno doći će do otupljivanja osjećaja boli na tretiranom području. U nekim težim slučajevima mogu se koristiti i sedativi. Kad se na koži počnu osjećati blagi trnci ili hladnoća, znači da je područje blago anestezirano i liječnik može početi postupak. Nakon tretmana može se i dalje osjećati utrnulost, ali brzo će nestati.
Stanke između tretmana ovise o tome koliko je dugo koži potrebno da se nakon zahvata vrati u normalu. Što je laserski tretman invazivniji, to je stanka dulja. Pauze se odnose na vrijeme oporavka koje može trajati od nekoliko dana do najviše jednog tjedna.

Laseri različitih jačina

Nisu svi laseri isti. Blagi tretmani laserom idealni su za liječenje manjih pigmentacijskih problema, ali za optimalne rezultate potrebno ih je ponoviti nekoliko puta. Čak i pri primjeni jače energije takav tretman jamči minimalan rizik i vrlo je nježan. Neablativni laseri nježniji su od ablativnih, a djeluju samo u dubinu gdje putem topline dovode do regeneracije dermisa. Postoje i ablativni laseri koji su snažniji i potiču regeneraciju u dubljim slojevima kože.

Foto: iStock
Nakon tretmana područje izloženo laseru bit će lagano crveno i upaljeno, ali ti simptomi će proći istog dana.

Tretmane je najbolje provoditi zimi

Koža tretirana laserom ne smije se izlagati suncu, jer to može izazvati iritacije i povećati rizik od trajne pigmentacije. Stoga je postupak laserom najbolje provoditi zimi kada nema bojazni od negativnog utjecaja i djelovanja UV zraka.

Nakon što ste prošli tijek liječenja laserom, vrlo je važno zaštititi kožu od sunca da ostane zdrava i da učinak lasera traje što dulje. U suprotnom, oštećenja će se vratiti. Tijekom boravka na suncu važno je uvijek koristiti kremu za zaštitu s najjačim zaštitnim faktorom.


Vaše mišljenje nam je važno!

Imate li iskustva s laserom? Kakvi su vaši dojmovi? Podijelite to s nama.

Linker
26. travanj 2024 10:56