Jeste li znali? Himalajska sol najčišća je na svijetu!
 Foto: iStock
Istražili smo...

Sve o himalajskoj soli i zašto je zovu bijelo zlato

Tradicionalno se himalajska sol smatrala rezerviranom za kraljeve i od davnina je na glasu kao bijelo zlato. Najkvalitetnije gromade melju se u jestivu sol, koja ima povoljan učinak na zdravlje, a može se koristiti i za kupke te za inhaliranje

Himalajska sol jedina je sol koja ima savršenu kristalnu strukturu. Iz takve kristalne strukture naše tijelo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbirati sve vrijedne minerale i elemente u tragovima. Himalajska sol ujedno je najčišća sol na svijetu te sadrži 84 minerala i elementa istovjetnih onima u ljudskom tijelu. Dostatna količina minerala, elemenata u tragovima i elektrolita nužna je za očuvanje zdravlja. Pripada u skupinu kamenih soli, no za razliku od ostalih, nastala je pod velikim tektonskim pritiskom tijekom 250 milijuna godina. Podrijetlom iz pramora, potpuno ekološki čistog sustava, dobiva se u podnožju Himalaje. Iskapa se na području Salt Range, jednom od najstarijih i najvećih rudnika soli na svijetu. Salt Range nalazi se u Pakistanu i dio je planinskog lanca Siwalik u podnožju Himalaje.

Ručno se melje, pere i suši na suncu, čime se potpuno čuvaju svi njezini vrijedni sastojci. Kemijski laboratorij njemačkog Instituta Fresenius analizirao ju je i dokazao da ima zapanjujuće mnogo važnih minerala i elemenata, uključujući kalij, kalcij i magnezij. Ta tri elementa pomažu tijelu da postigne ravnotežu obnavljajući fluide i nadopunjavajući zalihe elektrolitne tekućine kada se znojimo. Uz suho skladištenje ima neograničen rok trajanja.

Rezervirana za kraljeve

Tradicionalno, himalajska sol smatrala se rezerviranom za kraljeve i od davnina je na glasu kao bijelo zlato. Najkvalitetnije gromade melju se u jestivu sol. Prepoznatljiva je po toplim nijansama ružičaste boje - što je ujedno znak da je bogata različitim mineralima. Prirodnoj himalajskoj kristalnoj soli pripisuje se da regulira vodu u tijelu, pretjeranu kiselost stanica, posebno moždanih, regulira razinu šećera u krvi i usporava starenje. Također pomaže apsorpciju u crijevnom sustav, pomaže pri čišćenju sluzi i šlajma iz pluća, što je osobito korisno kod astme i cistične fibroze, djeluje kao jak prirodni antihistaminik i pomaže pri čišćenju sinusa. Himalajska sol ima blagotvoran učinak i na čvrstoću kostiju (osteoporoza se može pojaviti kada tijelo treba više soli pa ga uzima iz kostiju), regulira san, održava libido, sprečava širenje vena na nogama i bedrima, a vrlo je važna i za regulaciju krvnog tlaka.

Djeluje protuupalno

Himalajska sol odlična je za inhalaciju, primjerice kod problema sa sinusima, upale grla, astme ili bronhitisa. Pokazala se vrlo učinkovitom u liječenju reume, astme, alergija i različitih kožnih bolesti. Zagrijavanjem ionizira zrak čineći ga čišćim i zdravijim pa se od pojedinih komada himalajske soli izrađuju svjetiljke i svijećnjaci. Pokazalo se da eliminira štetna elektromagnetska zračenja pa je takve svjetiljke preporučljivo držati kraj televizora i računala. Kupke od himalajske soli posebno se preporučuju za različite kožne bolesti, nadraženu kožu, kod akni, osipa i problematične kože.

Linker
25. travanj 2024 19:18