I? Koji vam je prst duži?
 Foto: iStock
Zanimljivosti iz svijeta znanosti

Što otkriva omjer dužine prstenjaka i kažiprsta

Drugi i četvrti prst, odnosno njihova dužina i odnos, govore o tome koliko su maskulinizirani vaše tijelo i um.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Teesside u Velikoj Britaniji pokazalo je da su mentalna čvrstoća i talentiranost za sport biološki određeni, odnosno da omjer dužine drugog i četvrtog prsta na ruci, kažiprsta i prstenjaka, može biti pokazatelj uspješnosti u sportu.

Što testosteron ima s tim?

Taj omjer je, inače, posljedica izloženosti muškim spolnim hormonima, poput testosterona, u maternici.

Drugim riječima, omjer kažiprsta i prstenjaka govori o tome koliko su maskulinizirani vaše tijelo i um. Što je prstenjak duži u odnosu na kažiprst, osoba je više maskulinizirana.

Drugi pogled

U svom idućem istraživanju isti su se znanstvenici usredotočili na povezanost omjera dužine kažiprsta i prstenjaka s mentalnom čvrstoćom, optimizmom i agresivnošću te ponovo sportskim uspjesima. U istraživanju je sudjelovalo šezdeset i sedam ispitanika kojima su izmjereni prsti na rukama, a zatim su morali ispuniti upitnike koji daju podatke o crtama njihove osobnosti i stupnju agresivnosti.

Rezultati su pokazali da što je prstenjak duži u odnosu na kažiprst (što su više maskulinizirani), to je osoba bila psihološki čvršća, optimističnija i imala izraženiji talent za sport.

Ne mjeri se 'golim okom'

Imajte na umu da je omjer koji čini razliku teško izmjeriti golim okom te da su znanstvenici za procjenjivanje omjera dužine kažiprsta i prstenjaka koristili skener.

Linker
24. travanj 2024 13:49