Kardiovaskularni bolesnici jedna su od najugroženijih skupina građana za obolijevanje od bolesti s najtežim posljedicama
 Getty Images
zdravlje

Srčane bolesti nisu nestale! Oživljavanje u doba korone

Objavljene su privremene smjernice o postupku oživljavanja za laike u vrijeme pandemije COVID-19

Bez obzira na pandemiju bolesti COVID-19, kardiovaskularne bolesti nisu nestale. U Hrvatskoj i dalje svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u danu ili oko 9000 osoba godišnje. Europsko vijeće za reanimaciju objavilo je privremene smjernice za postupak oživljavanja u vrijeme pandemije COVID-19 kojih se treba pridržavati kako bismo zaštitili sebe i druge, navode iz Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i Hrvatskog kardiološkog društva te studentske udruge StEPP.

Prema privremenim smjernicama za postupak oživljavanja, koji provode građani laici, potrebno je napraviti sljedeće:

* Osoba koja oživljava treba staviti masku na lice.

* Treba provjeriti reagira li ugrožena osoba na podražaj tako da je protresemo ili glasno dozovemo.

* Disanje osobe više nećemo provjeravati prislanjanjem uha na usta unesrećenog, nego ćemo promatranjem prsnog koša zaključiti pomiče li se gore-dolje, odnosno diše li ili ne.

* Pozvat ćemo hitnu pomoć čim primijetimo da nema znakova disanja.

* Prije nego što počnemo ručnu masažu prsnog koša važno je da unesrećenoj osobi usta pokrijemo komadom tkanine ili maskom kako bismo spriječili potencijalnu infekciju koronavirusom u trenutku otvaranja njenog dišnog puta.

* Nećemo unesrećenom davati umjetno disanje usta na usta, nego ćemo izvesti isključivo ručnu masažu prsnog koša.

* Nakon pružanja postupka oživljavanja, osoba koja je oživljavala treba u što kraćem roku oprati ruke, dezinficirati ih, a u međuvremenu izbjegavati rukama dodirivati sluznicu nosa i očiju te usta.

Ove se smjernice odnose na oživljavanje osoba koje imaju potvrđen koronavirus ili postoji sumnja da bi ga mogle imati.


Ne smijemo zaboraviti na druge bolesti

„Iako su u zadnjih nekoliko mjeseci u središtu medijskog, ali i svakodnevnog životnog diskursa teme vezane za bolestCOVID-19, ne smijemo zaboraviti niti na druge bolesti. Kardiovaskularni bolesnici jedna su od najugroženijih skupina građana za obolijevanje od bolesti s najtežim posljedicama.

Kardiovaskularne su bolesti i dalje prisutne, i dalje najviše građana umire upravo od njih, stoga moramo biti ustrajni u borbi protiv rizičnih ponašanja kao što su pušenje, prekomjerna tjelesna težina i tjelesna neaktivnost“, naglasila je Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika gradskog Ureda za zdravstvo i članica UO Zaklade Hrvatska kuća srca.

Iz Zaklade podsjećaju javnost i na besplatan online kalkulator kardiovaskularnog rizika jer se zna da su upravo kardiovaskularni bolesnici visokorizični za bolest COVID 19.

„Posebna je prednost ovog kalkulatora što se sve može obaviti online, bez nepotrebnog izlaganja dodatnom riziku odnovog koronavirusai bolestiCOVID-19“, izjavio je akademik Davor Miličić.

Linker
05. svibanj 2024 23:54