Razvoj agresije

S kojim problemima se kasnije u životu suočavaju djeca alkoholičara?

Odrastanje uz roditelja alkoholičara povećava izglede za nasilnu partnersku vezu u tinejdžerskoj dobi, pokazuje studija Instituta za ovisnosti (RIA) Sveučilišta u Buffalu koja sugerira da korijeni nasilne partnerske sežu u djetinjstvo.

 

Agresivno ponašanje

Jennifer A. Livingston, viša znanstvenica na RIA i voditeljica studije rekla je da se dosad nasilje u tinejdžerskim vezama promatralo kao zaseban problem. 

- Ova studija pokazuje da su agresivno ponašanje i nasilje u vezama tinejdžerske dobi reakcije na uzročnike stresa koji su se pojavili u ranoj životnoj dobi. Događaji iz ranog djetinjstva uzrokuju nasilje prema našem partneru - rekla je.

Studija je obuhvatila 144 tinejdžera kojih su očevi bili ovisnici o alkoholu, a djeca su praćena od njihove prve godine života.

Analizom podataka koji su redovito prikupljani tijekom odrastanja djece iz praćene skupine, Livingston i njezin tim mogli su identificirati čimbenike koji su vodili tomu da tinejdžeri uđu u nasilne partnerske veze. 

 - Čini se da je za razvoj agresije i nasilja u tinejdžerskoj dobi kritična obiteljska dinamika u predškolskoj dobi te u srednjem razdoblju djetinjstva - kaže Livingston.

Studija je također pokazala da su majke nasilnih alkoholičara sklonije depresiji, a što rezultira time da su te majke manje tople i manje osjećajne prema vlastitoj djeci, uključivo u najranijoj djetetovoj dobi.  

Taj se učinak negativno odražava na sposobnost djece da ostvare zdrav odnos kasnije u životu. 

- To je važno jer djeca koja su imala tople i osjećajne majke bolje se znaju nositi sa svojim emocijama i ponašanjem - kaže Livingston i objašnjava da "ima više sukoba u braku u kojem postoji ovisnost o alkoholu". 

Prema studiji takvi uvjeti mogu utjecati na to da djeca teže kontroliraju svoje ponašanje, pokazuju veću razinu agresije u ranom i u srednjem djetinjstvu.

 

Rana intervencija

Studija je također pokazala da su djeca koja su bila agresivnija prema svojoj braći sklonija biti nasilna prema svojem partneru u odrasloj dobi. 

Djeca koja nisu imala ispravan emocionalni okvir, često nisu bila sposobna kontrolirati svoje ponašanje. To rezultira visokom razinom agresije u odrasloj dobi.

 

- Naša otkrića ističu da je kritično važno vrlo rano intervenirati i spriječiti alkoholizam u obitelji. Majke čiji su partneri alkoholičari posebno trebaju potporu - kaže Livingston.

 

 Studija pomaže jer upućuje u kojem smjeru treba raditi, pokazuje da se opasnost nasilja u djece može smanjiti ako roditelji nauče biti uravnoteženiji u pristupu, topliji i osjećajniji prema svojoj djeci. 

To može smanjiti razinu sukoba u braku i voditi boljoj samokontroli u djece, pa zatim i smanjiti agresivno ponašanje u vezi s partnerom kada ta djeca odrastu.

 

Hina

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo