Ako ste se pitali zašto ljudi u pravilu hitno i angažirano reagiraju na plač djeteta, jedan od razloga je i taj što smo za to i evolucijski "programirani".
 Foto: iStock
Evolucija na djelu

Plač djeteta i roditeljske odluke

Plač djeteta ne utječe samo na našu pažnju već i na izvršne funkcije odnosno kognitivne procese koje koristimo kod donošenja svakodnevnih odluka.

Na Sveučilištu u Torontu pod vodstvom profesora Davida Haleya nedavno je provedeno istraživanje o dječjem plaču. Znanstvenici su ispitanicima - odraslim osobama - puštali snimke dječjeg plača ili smijeha te ih dvije sekunde nakon toga zamolili da prepoznaju i navedu boju slova riječi na papiru kojeg bi postavili pred njih, bez obzira na značenje ispisane riječi. Tijekom aktivnosti su neprestano mjerili aktivnost njihovih mozgova uz pomoć EEG-a. Rezultati su pokazali kako plač djeteta u odnosu na njegov smijeh dovodi do smanjenja pažnje te potiče višu razinu aktivnosti mozga za obradu nekog zadataka.

Roditelji se svakodnevno susreću sa situacijama u kojima moraju donositi odluke za vrijeme dok im je pozornost usmjerena na više različitih sadržaja. Primjerice, roditelji su zaposleni nekim kućnim poslom, zvono na ulaznim vratim zazvoni i u tom trenutku dijete počinje plakati. Kako u takvoj situaciji ostaju mirni i staloženi i rade ono što je najbolje za njihovo dijete?

Bebin plač kod odraslih osoba često uzrokuje osjećaj odbojnosti, ali također uzrokuje i tzv. uključenje kognitivne kontrole koju roditelji koriste kako bi učinkovito reagirali na emocionalne potrebe svoga djeteta. Rezultati istraživanja upućuju na to da djeca doista zauzimaju poseban i privilegiran položaj u našem neurobiološkom programiranju, a to je duboko ukorijenjeno u našoj evolucijskoj prošlosti.

Linker
26. travanj 2024 23:01