Hipotireoza

Pet koraka kako spriječiti rapidno ispadanje kose uzrokovano bolestima štitnjače

Pojačano ispadanje kose može se dogoditi uslijed nekoliko razloga, ali srećom, situacija se može popraviti.

 

Hipotireoza, odnosno usporeni rad štitnjače može dovesti do ispadanja kose. I osim što pojačano opada, kosa može izgubiti na kvaliteti i postati tanka, lomljiva, beživotna.

Kao što većina onih koji su izgubili puno kose znaju, situacija kada baš nikakvom frizurom ne možemo na glavi sakriti područja na kojima smo gotovo potpuno izgubili kosu ili je ona postala tanka i prozirna, nije baš zabavna. Gubitak kose čest je simptom hipotireoze jer su se smanjile optimalne razine hormona štitnjače, kao i specifične hranjive tvari potrebne za zaustavljanje gubitka kose i promicanje rasta novih dlaka.

Mnoge su žene prestrašene zbog gubitka kose, jer je u današnjem društvu kosa znak ženstvenosti i seksualnosti. A mnogi koji imaju hipotireozu ne shvaćaju kako je gubitak kose, u stvari, povezan s njihovim kroničnim stanjem. Dobra vijest je da, ako imate hipotireozu, postoje činjenice koje treba uzeti u obzir i koje vam mogu pomoći da se zaustavi gubitak kose i eventualno, potakne rast nove.

Što učiniti?


1. Povećajte unos cinka

Mnoge osobe s hipotireozom zapravo imaju i manjak cinka. Cink je vitalna hranjiva tvar uključena u pretvaranje T4 (oblik skladištenja hormona štitnjače) u T3 (aktivni oblik hormona štitnjače). Budući da je T3 važan dio metabolizma stanica, uključujući i procese uključene u rast kose, možete pretpostaviti da ako nemate dovoljno raspoloživih T3  hormona, kosa će neminovno ispadati.

Cink se obično u većim količinama nalazi u mesu i plodovima mora, poput govedine, teletine, piletine, kamenica i rakova. Imate li problem s pravilnim probavljanjem proteina, tada dobivanje odgovarajuće količine cinka potrebne za potporu rastu kose, treba doći iz dodataka prehrani. Potvrde li vam nalazi krvi nedostatak cinka, uzimanje 50 mg elementarnog cinka tijekom 3 mjeseca, može pomoći u zaustavljanju gubitka kose.

Važno je napomenuti da povećanje unosa cinka može blokirati apsorpciju bakra (uzrokujući druga probleme). Da biste to izbjegli, na svakih 15 mg cinka koji uzimate, također je važno uzeti 1 mg bakra.


2. Nadoknadite nedostatak željeza

Željezo je još jedan važan čimbenik za optimalnu funkciju štitnjače, a koji može utjecati na gubitak kose uzrokovan hipotireozom. Ako ste u deficitu sa željezom, nemojte automatski pretpostavljati da vam je potreban dodatak željeza. Važnije pitanje za rješavanje ovog problema je da li vam je apsorpcija željeza ispravna ili ne.

Imate li sindrom propusnih crijeva ili autoimunu bolest kao što je Ulcerativni kolitis ili celijakija, važno je uvesti pravilnu taktiku prehrane, kako bi se liječila propusnost crijeva. Nakon što izliječite probavni trakt, šanse su da će se nedostatak željeza također ispraviti.

 


3. Riješite se upalne hrane

Hrana kao što je rafinirani šećer i žitarice uzrokuju upalu koja može pogoršati gubitak kose.


ČITAJTE I: 11 stvari koje razumiju samo oni koji imaju problema sa štitnjačom


4. Uzimajte prave lijekove

Važno je reći i da biste sa svojim liječnikom trebali razgovarati o tome koji je lijek za štitnjaču, odnosno nadomjesna terapija, optimalna za vaše tijelo. Ako ne dobijete pravu terapiju, gubitak kose će se nastaviti unatoč nastojanjima da poboljšate svoju prehranu.

Stoga vam razgovor sa stručnim liječnikom odnosno endokrinologom, može pomoći optimizirate odgovarajuće razine lijekova koje trebate kako biste zaustavili gubitak kose i potaknuli njen rast.


5. Prestanite koristiti nezdrave šampone i sredstva za pranje

Jednako važno, kao i ono što pijete za poboljšanje rasta kose, je i ono što nanosite izravno na kosu. Mnoge osobe s autoimunim bolestima poput Hashimota, posebno su osjetljive na mnoge kemikalije koje se koriste u uobičajenim, svakodnevnim šamponima. Kemikalije koje sadrže, apsorbiraju se u kožu i mogu negativno utjecati na hormone. Postoji puno šampona s prirodnim formulama koje mogu pomoći u čišćenju vlasišta od toksina i ujedno omogućiti rast zdrave kose.

Prorijeđena kosa može biti prilično zastrašujuća i često je simptom ostalih pogoršanja zdravstvenog stanja. Razgovor s liječnikom koji će vam pomoći da pronađete uzrok problema, ključ je za ponovno dobivanje zdrave, bujne i sjajne kose. Što se tiče prehrane, eliminirajte hranu koja uzrokuje upale i koristite dodatke prehrani koji pomažu apsorpciju ključnih hranjivih tvari potrebnih za zdravu kosu.IZVOR:
štitnjača.hr

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo