Poslužit će za temeljito čišćenje cijelog doma
 Getty Images/iStockphoto
jeftin i koristan

Ovo sigurno niste znali! Čudotvoran bijeli prašak s bezbroj namjena

Soda bikarbona nije toksična, a vrlo je jeftina i korisna, stoga gotovo i nema kućanstva u kojem se ne nalazi barem jedna karakteristična plava kutijica s bijelim poklopcem

Postoje na svijetu namirnice i sredstva koja su se u mnogim primjenama pokazala doista čudotvornima. Među njih, bez sumnje, spada soda bikarbona. Bijelo praškasto sredstvo zapravo je natrijev bikarbonat, kristalni prah slabe topljivosti u vodi koji se može koristiti na velik broj načina i za brojne svrhe. Poslužit će za temeljito čišćenje cijelog doma i često je koriste osobe koje imaju alergijske reakcije na kupovne proizvode za čišćenje. Na razne se načine može upotrebljavati za njegu cijelog tijela, za pranje i njegu kose, zuba, lica. Namjene su joj još i šire; može se koristiti u kuhanju, stavlja se u kolače, liječi neke bolesti, pomaže kod žgaravice, a istraživanja kažu i da je snažan borac protiv nekih vrsta raka. Soda bikarbona nije toksična, a vrlo je jeftina i korisna, stoga gotovo i nema kućanstva u kojem se ne nalazi barem jedna karakteristična plava kutijica s bijelim poklopcem.


U kućanstvu

Sve kuhinjske površine vrlo jednostavno i lako mogu se očistiti uz pomoć sode bikarbone i vlažne krpe. Može se koristiti za pranje posuđa, posebice ako inače imate alergijske reakcije na kupovne deterdžente za pranje. Uspješno uklanja i tvrdokornu prljavštinu. Zagorene lonce možete očistiti tako da na dno stavite sodu, a zatim je prelijete proključalom vodom. Ostavite tako tijekom noći. Soda bikarbona pomoći će i imate li problem sa začepljenim odvodima. Oko sto grama naspite u odvod te prelijte s pola litre proključale vode. Dodatnu snagu dat će i ako se sa sodom kombinira alkoholni ocat.

Možete je upotrijebiti i za uklanjanje neugodnih mirisa iz hladnjaka. Stavite je u otvorenu posudu u hladnjaku i pokupit će sve ustajale mirise. Isti učinak imat će i na kantu za smeće. Pospite sodu bikarbonu po dnu kante prije nego što stavite vrećicu. Na isti način soda bikarbona učinkovito uklanja mirise iz pećnice i eliminira tvrdokorne i zapečene mrlje. Naspite sodu i malo vode te ostavite preko noći.

Da vaša odjeća u košari za prljavo rublje ne bi poprimila neugodan miris, ubacite svaki dan u nju malo sode bikarbone. Perilicu rublja, umjesto skupocjenim sredstvima za čišćenje, operite sodom bikarbonom. Jedno pranje ovim bijelim prahom uklonit će sav kamenac. Soda bikarbona pomiješana s praškom za rublje rezultirat će svježim i bijelim rubljem. Dovoljno je da u prašak za pranje dodate 100 grama sode bikarbone.


Protiv mrlja na zubima

Soda bikarbona sadrži izbjeljivač koji može posvijetliti zube, a osim što posvjetljuje osmijeh, učinkovito može ukloniti tamne mrlje na zubima uzrokovane dimom cigareta, kavom i crnim vinom. Namočite četkicu u vodu, a zatim u sodu bikarbonu. Perite zube najmanje dvije minute, a zatim temeljito isperite. Naime, soda bikarbona u kontaktu s vodom ispušta slobodne radikale koji eliminiraju mrlje na zubima i pomažu kod diskoloracije. Ako želite, pomiješajte jednu žličicu sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi jabučnog octa. Iščetkajte zube otopinom, a zatim običnom pastom za zube. Postupak nemojte raditi više od jednom tjedno. Za svjež dah isperite grlo s pola čaše vode i prstohvatom sode bikarbone. Protiv neugodnog zadaha poslužit će kombinacija žličice sode bikarbone i kapi eteričnog ulja čajevca i malo vode. Dobro promućkajte u ustima i zatim ispljunite. Učinkovito će neutralizirati neugodan miris iz usta.


Za čišćenje kamenca

Napravite pastu od vode i sode bikarbone u omjeru 1:3 i namažite površine zahvaćene kamencem. Ostavite da djeluje neko vrijeme, povremeno provjerite je li naslaga kamenca omekšana, a za bolji učinak možete dodati i alkoholni ocat.


Za umorne noge

Kad je vašim umornim nogama potrebna relaksacija, umočite ih u mlaku kupku u koju ste dodali dvije do tri žličice sode bikarbone. Odmorit će bolna stopala, a uz to natrij bikarbonat neutralizira bakterijske kiseline koje izazivaju neugodan miris stopala. Na kraju ih još nagradite i pilingom od sode bikarbone i meda. Laganim kružnim pokretima istrljajte stopala i isperite mlakom vodom. Stopala će biti svježa i glatka.


Piling

Napravite pastu za omekšavanje kože miješajući sodu bikarbonu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Razmažite je po gruboj i tvrdoj koži, ostavite pola sata, isperite toplom vodom i namažite hidratantnom kremom.Možete pomiješati i 1/3 vode i 2/3 sode bikarbone te mješavinu utrljati na lice nježnim kružnim pokretima, a zatim isprati toplom vodom. Koža će biti glatka i uklonit ćete mrtve stanice s nje. Na isti način možete napraviti i piling cijelog tijela.


Za želučane probleme

Soda bikarbona može biti iznimno korisna za želučane tegobe jer pomaže neutralizirati kiseline u probavnom sustavu. Ona djeluje kao antacid te može razbiti masne tvari, tako da se hrana lakše probavlja, bez pritiska i boli u trbuhu. Naime, soda bikarbona pomiješana s vodom brzo se otapa i još brže apsorbira u crijevima, što omogućuje tijelu da neutralizira kiselinu. To će spriječiti i zaustaviti podrigivanje, osjećaj nadutosti te ublažiti želučane tegobe i bolove. Žličicu sode bikarbone umiješajte u čašu tople vode, po želji možete dodati limunovog soka i popijte. Ponovite ovaj postupak svaka tri sata dok bol u želucu ne prestane.


Doziranje

Uobičajena doza za odrasle osobe mlađe od 60 godina je pola do jedne žličice sode bikarbone jedan do četiri puta na dan, a za starije četvrtina do polovina žličice jedan do četiri puta na dan. Za optimalnu apsorpciju sodu bikarbonu treba uzimati na prazan želudac (muči li vas kiselina u želucu, uzimajte je kad osjetite nelagodu). Neutralizirajući želučanu kiselinu, natrijev hidrogenkarbonat oslobađa ugljikov dioksid, što izaziva podrigivanje. Sav višak natrijeva hidrogenkarbonata odlazi u crijeva i kad se apsorbira u krv, čini je lužnatijom. Zapamtite: Ne uzimajte sodu bikarbonu svakodnevno dulje od dva tjedna bez konzultacije s liječnikom, jer pretjerivanje može izazvati i ozbiljne nuspojave. Bez dogovora s liječnikom nemojte je davati djeci.


I još

  1. Jako prljave ruke operite sapunom, a zatim pospite sodom bikarbonom. Protrljajte ruke pa ih isperite i osušite.
  2. Pospite malo sode bikarbone u pepeljaru, smanjit će neugodan miris opušaka.
  3. Žličicu sode bikarbone stavite u vazu u kojoj držite cvijeće i ono će dulje zadržati svježinu.
  4. Usisavač će zadržavati manje neugodnih mirisa ako usisate u njega malo sode bikarbone.
  5. Soda bikarbona eliminira neugodne mirise iz cipela. Dovoljno je posuti malo sode u njih.
  6. Soda bikarbona tjera mrave i žohare. Pospite malo praha na mjesta gdje se pojavljuju.
Linker
26. travanj 2024 16:34