Žene sa silikonskim umetcima nisu u ništa većem riziku.
 Foto: iStock
Obavezna lektira

Ovo biste trebali znati - istine i mitovi o raku dojke

Kofein i grudnjaci sa žicom uzrokuju rak dojke! Potpuno netočno. Da ne bi bilo zabune, donosimo više od 20 mitova o ovoj opakoj bolesti.

Mit 1: Samo žene u čijoj je obitelji bilo raka dojke su u opasnosti

Gotovo 70 posto žena kojima je dijagnosticiran rak dojke nisu imale obiteljsku povijest raka dojke. No, istina je da su rizici veći ako je član vaše uže obitelji (roditelj, sestra, dijete) imao rak dojke. Ako su od raka oboljela dva člana vaše uže obitelji, rizik je još veći.

Mit 2: Nošenje grudnjaka sa žicom povećava rizik od obolijevanja

Tvrdnje da grudnjaci sa žicom stišću limfni sustav dojke, uzrokujući akumuliranje toksina i razvoj raka dojke, dokazano su netočne. Rak dojke nema nikakve veze s grudnjakom, kao ni s drugim odjevnim predmetima.

Mit 3: Većina kvržica u dojkama su kancerogene

Oko 80 posto kvržica u dojkama izazvano je benignim promjenama ili cistama. Liječnici potiču žene da, kad uoče bilo kakvu promjenu, odmah odu na pregled, jer rano otkrivanje raka je izuzetno važno. Doktor će vam preporučiti mamografiju, ultrazvuk ili biopsiju kako bi se utvrdilo je li kvržica kancerogena.

Mit 4: Ako se tumor tijekom operacije izlaže zraku, rak će se proširiti

Znanstvenici kažu da operacija ne uzrokuje rak dojke, kao niti njegovo širenje. Međutim, vaš doktor, tijekom operacije, može otkriti da se rak proširio.

Mit 5: Silikoni povećavaju rizik

Žene sa silikonskim umetcima nisu u ništa većem riziku, tvrde znanstvenici. No, standardna mamografija kod njih nije uvijek učinkovita te su ponekad potrebne dodatne X-zrake kako bi se tkivo grudi detaljno pregledalo.

Mit 6: Svaka osma žena ima šansu oboljeti od raka dojke

Šansa da će žena u 30-ima oboljeti je oko 1 naprema 233, no rizik se s godinama povećava.

Mit 7: Antiperspiranti povećavaju rizik

Američko društvo za rak opovrgnulo je ovu tvrdnju, ali smatraju kako su dodatna istraživanja ipak potrebna. Jedna mala studija je naišla na tragove parabena u malom uzorku kancerogenih stanica. Parabeni su naime nalaze u nekim antiperspiranata, i imaju blaga estrogenska svojstva.

Međutim, studija nije dokazala vezu između parabena i raka dojke, niti je navela izvor nađenog parabena.

Foto: Shutterstock
Oko 80 posto kvržica u dojkama izazvano je benignim promjenama ili cistama.

Mit 8: Žene s manjim grudima imaju manju šansu za razvoj raka dojke

Nema povezanosti između veličine grudi i rizika za razvoj raka. Jako velike grudi možda se teže pregledavaju, ali sve žene, bez obzira na veličinu grudi, trebaju redovito ići na preglede.

Mit 9: Rak dojke uvijek se javlja u obliku kvržice

Kvržica može biti indikator raka dojke (ili nekih benignih stanja), ali žene trebaju pripaziti i na brojne druge simptome koji mogu ukazivati na bolest. To uključuje naticanje, iritacija kože, bol u grudima ili bradavicama, uvlačenje bradavica, crvenilo, guljenje kože ili njeno zadebljanje, izbacivanje tekućine (nije mlijeko).

Rak dojke može se proširiti do limfnih čvorova ispod ruke i uzrokovati naticanje i prije no što je tumor u dojci dovoljno velik da ga se može napipati. S druge strane, mamograf može pokazati tumor, a da niste ni imali navedene simptome.

Mit 10: Ne možete dobiti rak dojke nakon mastektomije

Neke žene dobiju rak dojke i nakon mastektomije, a ponekad se to dogodi na mjestu ožiljka ili se originalni rak proširio. Za žene koje su kao preventivnu mjeru odstranile obje dojke postoji šansa (iako mala), da će oboljeti od raka dojke.

Nakon preventivne mastektomije mogućnost obolijevanja od raka dojke smanjuje se u prosjeku za 90 posto.

Mit 11: Povijest oboljenja od raka dojke s očeve strane ne povećava rizik od bolesti

Povijest raka dojke s očeve strane ima jednaku važnost kao ona s majčine. Primarno, međutim, treba gledati žene u obitelji. Premda i muškarci mogu oboljeti od raka dojke, žene su ipak izloženije.

Mit 12: Kofein uzrokuje rak dojke

Nije nađena nijedna poveznica između kofeina i raka dojke. Što je još bolje, neki znanstvenici smatraju da kofein smanjuje rizik od razvoja raka.

Mit 13: Ako ste u rizičnoj skupini, jedino što možete učiniti je čekati simptome

Postoji mnogo toga što žena može napraviti kako bi smanjila rizik. To uključuje gubitak kilograma, ako je pretila, smanjenje alkohola, redovite preglede, prestanak pušenja… Neke žene koje spadaju u rizičnu skupinu odlučuju se za mastektomiju.

Mit 14: Žene s fibrocističnim dojkama imaju veći rizik

Nekoć se smatralo da je ovo istina, međutim poveznice ovdje ipak nema. Međutim, ako imate kvrgave grudi, teže ćete razlikovati normalno od kancerogenog tkiva, pa lako može doći do lažnih uzbuna. Žene s fibrocističnim dojkama trebale bi osim na mamografiju redovito ići i na ultrazvuk.

Mit 15: Godišnji odlazak na mamografiju izlaže vas radijaciji koja povećava rizik od razvoja raka

Točno je da se za rad mamografa koristi radijacija, ali je količina toliko mala da se ne može usporediti s koristi koju u prevenciji raka ima ta vrsta pregleda.

Mamografi mogu otkriti kvržice prije no što se one uopće mogu napipati, a što su prije otkrivene, to su veće šanse za izlječenjem. Američko društvo za rak preporučuje da žene iznad 40-te idu na mamografiju jednom godišnje ili jednom u dvije godine.

Mit 16: Biopsija iglom može poremetiti stanice raka i uzrokovati njihovo širenje

Čvrstih dokaza za ovo nema. Istraživanje provedeno 2004. godine potvrdilo je da se kod pacijenata koji su bili na biopsiji rak nije proširio.

Foto: Shutterstock
Američko društvo za rak smatra kako antiperspiranti ne povećavaju rizik za razvoj raka dojke.

Mit 17: Ako je vaš mamografski nalaz negativan nemate se razloga brinuti

Iako su važni u ranom otkrivanju raka dojke, oni ne uspiju detektirati bolest u 10 do 20 posto slučajeva. Zato su iznimno važni klinički pregledi dojki i samopregledi.

Mit 18: Mastektomija pruža veću šansu za preživljavanje od lumpektomije sa zračenjem

Stručnjaci kažu da su šanse za preživljavanje otprilike iste kod žena koje su imale mastektomiju i žena koje su išle na lumpektomiju te nastavile sa zračenjem.

Mit 19: Pretile žene imaju isti rizik od oboljenja kao i druge žene

Pretilost povećava rizik za razvoj raka dojke, posebice ako ste u menopauzi ili ste se udebljali u kasnijoj životnoj dobi.

Mit 20: Umjetna oplodnja povećava rizik za razvoj raka dojke

Zbog veze između estrogena i raka dojke umjetna oplodnja se našla pod povećalom. No nekoliko studija je pokazalo kako žene koje su išle na umjetnu nemaju veći rizik za razvoj raka. Ipak, stručnjaci naglašavaju, kako je potrebno veće i duže istraživanje kako bi ovo sa sigurnošću moglo tvrditi.

Mit 21: Život u blizini dalekovoda može uzrokovati rak dojke

Istraživanje provedeno 2003. koje je ispitivalo uzroke pojave većeg boja oboljelih od raka u nekim dijelovima Long Islanda nije našlo nikakvu povezanost između raka i elektromagnetskih polja koja emitiraju dalekovodi. Stručnjaci koji su proveli istraživanje u Seattleu, došli su do istog zaključka.

Mit 22: Pobačaj povećava rizik

Za ovu tvrdnju nikakvi dokazi nisu nađeni.

Mit 23: Rak dojke moguće je spriječiti

Iako je moguće utvrditi rizične faktore (povijest bolesti u obitelji i nasljedne genske mutacije) i promijeniti način života (vježbanje, prehrana, prestanak pušenja) kako biste smanjili rizik, gotovo 70 posto žena kojima je dijagnosticiran rak dojke nisu bile u rizičnoj skupini.

To znači da se bolest razvila iz nekih, još uvijek, neobjašnjenih razloga.

Linker
16. travanj 2024 19:13