Čini se da će pijenje vode samo pogoršati stanje kada se osjećate naduto, ali ona uistinu pomaže.
 foto: shutterstock
Tko bi rekao

Osam neobičnih trikova koji zvuče potpuno nelogično, ali stvarno dobro djeluju na zdravlje

Mnoge metode za poboljšanje zdravlja prilično su jednostavne: ako želite smršavjeti jedite manje i vježbajte više, da biste imali više energije, više spavajte, da spriječite dehidraciju pijte više vode. Sve je to potpuno logično, no ovdje donosimo nekoliko savjeta koji zvuče potpuno nelogično, a u stvari djeluju.



Da biste imali zdrave zube ne četkajte ih odmah nakon jela

Ne četkajte zube odmah nakon jela i pića, pogotovo ako ste jeli kisele namirnice kao što su agrumi i rajčice ili pili energetska i gazirana pića jer oni omekšavaju zubnu caklinu. Četkanje zubi u ovoj fazi pojačat će djelovanje kiselina na caklinu i nagrizati sloj ispod nje. S pranjem pričekajte barem pola sata do sat vremena nakon jela.


Da biste jeli manje, jedite više

Ako na brzinu pojedete grickalice, kekse ili snack sa svega 100 kalorija, u prvom ćete trenutku biti zadovoljni, ali vrlo brzo biti još gladniji nego da ste pojeli nešto konkretno. Konzumiranje male količine ugljikohidrata ne igra nikakvu dobru ulogu osim što će naglo podignuti razinu šećera u krvi i povećati želju za još više ugljikohidrata. Preporuka je pojesti nešto proteinsko, kao što je maslac od kikirikija ili sir s jabukom. Imaju više kalorija, ali ako pojedete proteine duže ćete biti siti i sveukupno tijekom dana u organizam unijeti manje kalorija.

Foto: iStock
Možda će vaša vaga pokazivati istu ili čak veću težinu, no s mišićavim tijelom možete stati u manji konfekcijski broj.

Da biste nosili manji broj odjeće, povećajte težinu

U ovom se slučaju misli se da povećate mišićnu masu. Iako kilogram masti teži isto kao kilogram mišića, mišić ipak zauzima mnogo manje prostora. Stoga će osoba koja trenira i ima mnogo mišićne mase, a malo sala s istom kilažom izgledati mnogo tanje i nosit će broj manju odjeću od osobe koja ne vježba i ima masne nakupine umjesto tvrdih mišića.


Kad ste umorni ne pijte energetske napitke

Energetska pića sadrže i do pet puta više kofeina od kave ali im je djelovanje kratkotrajno i na kraju dolazi do neugodnih nuspojava kao što su nervoza, razdražljivost i ubrzani rad srca. Također, često sadrže i puno šećera. Razina šećera u krvi se podiže naglo, ali vrlo brzo nakon toga ste malaksali i organizam traži novu dozu pića.


Pijte vodu kada se osjećate naduto

Čini se da će pijenje vode samo pogoršati stanje kada se osjećate naduto, ali ona uistinu pomaže. Ako provodite dijetu s visokim udjelom vlakana, tijelu treba mnogo više vode jer se ona miješa s vodom topivih vlakana i pretvara je u gel što dobro djeluje na pokretljivost crijeva i smanjuje se nadutost. Voda ublažava osjećaj napuhanosti uzrokovan dehidracijom jer kada ste dehidrirani, tijelo reagira tako da čuva vodu uzrokujući neugodnu nadutost.


Ako želite izgubiti na težini riješite se dijetalnih pića

Istraživanje koje je provela Johns Hopkins Bloomberg škola za Javno zdravstvo pokazalo je da oni koji su se borili s prekomjernomj tjelesnom težinom i pili dijetalne napitke unosili više kalorija iz hrane nego oni koji su pili običnu vodu. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Teksasu pokazalo je da ljubitelji dijetalna pića imaju 70 posto veći porast struka tijekom deset godina od onih koji ih nisu pili. Osim toga, mnogi misle da napitci s malo šećera ili oznakom "light" imaju manje kalorija, ali to nije uvijek istina jer za dobar okus proizvođači moraju dodati nešto poput zamjenskog šećera.


Kada vam je vruće pijte tople napitke

Mnogi narodi tijekom nesnosnih vrućina piju tople napitke. Kada pijuckate vrući napitak tijelo osjeća promjene u temperaturi i povećava proizvodnju znoja, a kako se znoj isparava iz kože, tijelo se hladi.

Da spriječite bolesti ne koristite antibakterijski sapun

Sapuni s oznakom "antibakterijski" ne morajun nužno smanjiti rizik od bolesti i nema dokaza da su antibakterijski sapuni učinkovitiji od uobičajenih. Štoviše, dugotrajno izlaganje nekim od sastojaka u tim proizvodima poput triklosana, može predstavljati rizik za zdravlje kao što su rezistentnost na bakterije.



Linker
22. travanj 2024 19:00