makni mi se s puta

Ono kad te svi neopisivo živciraju - iza toga stoji vrlo jednostavan razlog

I ovdje ne računamo ponedjeljak, tada smo svi manje-više sniženog raspoloženja i pomalo nam svi idu na živce.

 

Zašto se nekih dana budimo s jakim porivom da se na nekog dobro izderemo? Ako ćemo vjerovati studiji objavljenoj u Journal of Experimental Psychology: General sve se svodi na neispavanost.

Iako je posve logično da smo nervozni kad se ne naspavamo, znanstvenici su pokrenuli debatu o tome da li je manjak sna stvarno krivac za osjećaj bijesa ili zapravo bijes ometa ciklus spavanja.

 

Manjak sna

Kako bi ovu raspravu priveli kraju, znanstvenici su regrutirali skupinu sudionika i podijelili ih u dvije grupe: jedna grupa je nastavila spavati kao inače, a drugoj je san bio ograničen na dva do četiri sata tijekom dvije noći. 

Prva grupa je spavala u prosjeku oko sedam sati, dok je prosjek druge grupe bio oko četiri, četiri i po sata. 

Kako bi rangirali bijes, sudionici su nakon toga (spavanja) u laboratoriju bili izloženi iritantnim zvukovima, od kapanja vode do jače buke. 

 

Bijes i ljutnja

Zlatan Križan, profesor psihologije na Sveučilištu Iowa i jedan od autora studije, objašnjava da ovi neugodni zvukovi mogu izazvati bijes, što se i dogodilo kod druge grupe, koja je bila neispavana. 

- Generalno, bijes je bio veći kod onih koji nisu dovoljno spavali.

 

Mijenjali smo intenzitet buke tijekom zadatka i kao što smo i očekivali, ljudi su prijavljivali više ljutnje i bijesa što je buka bila neugodnija, a nakon što im je san bio ograničen, bijes i ljutnja su bili još jači. Bez obzira na količinu buke - objašnjava Križan.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo