Brza i učinkovita pomoć kod ogrebotina, razderotina i opeklina
 Getty Images
najbolji doktor za oštećenu kožu

Obavezan je dio kućne ljekarne i spas kod opeklina i ogrebotina - jeste li ga već nabavili?

Ozljede kože svakodnevni su dio života, a nažalost ni kronična oštećenja nisu rijetkost


Iako je većini ljudi poznata prvenstveno zbog upotrebe u estetskoj medicini i kozmetici, hijaluronska kiselina je još dragocjeniji saveznik u liječenju kože. Ona je najbrža i najučinkovitija pomoć kod malih ozljeda i nadraženosti, ali i kod kroničnih oštećenja kože.


Povrede kože su svakodnevne

Koža je naš najveći organ i najvažniji zaštitnik našeg organizma iznutra - zato što sprečava gubitak tjelesnih tekućina i proteina esencijalnih za život, i izvana - zato što sprečava prodor mikroorganizama, kemijskih tvari i sunčevog zračenja. Zbog toga i jest svakodnevno izložena riziku od brojnih ozljeda, ogrebotina, opeklina, eritema, rana ili površinskih porezotina, nadraženosti kemijskim agensima ili fizičkim, poput hladnoće i vjetra. Čak i pelenski osip ili ragade predstavljaju vrlo česta oštećenja kože, koja ujedno mogu biti i vrlo bolna. Svakodnevnih situacija u kojima je naša koza izložena riziku je mnogo, a jednako često, iako možda na drugačiji način, stradava koža odraslih i djece.

Djeca u igri padaju i ogrebu kožu na koljenima ili laktovima, dok se odrasli češće porežu pripremajući neki obrok ili uređujući vrt, bebe imaju crvenilo i rane na guzi zbog pelena, a dojilje bolne ragade. Da ne spominjemo opekline bilo one od sunca ili one do kojih dolazi u kuhinji ili, primjerice, nadraženost kože nakon brijanja. Iako se u svim tim slučajevima radi o površinskim ozljedama koje ne doživljavamo ozbiljno, one se nikako ne smiju zanemariti jer kad god je koža oštećena, gubi se više od 50 slojeva stanica, a s time nestaje i zaštitna barijera koja čuva naš organizam od infekcija. Srećom, danas postoji hijaluronska kiselina koja potiče obnavljanje kože i može ubrzati njezino cijeljenje.

Osim toga, poboljšava i estetski ishod što se tiče ožiljaka.


Kako djeluje hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je prirodan sastojak kože, a može ubrzati cijeljenje prirodne kožne barijere zbog toga što sadrži jednu molekulu koja na sebe veže veliku količinu vode te tako, vlažeći površinske slojeve rane, pospješuje stvaranje i kretanje novih stanica koje sudjeluju u procesu obnavljanja kože. A što prije se ponovno uspostavi zaštitna funkcija kože, to prije će se smanjiti rizik za infekcije.

Hijaluronska kiselina smanjuje rizik od razvoja infekcija na još jedan način: tako što u našem organizmu potiče lučenje tvari koje se nazivaju beta defensini, a koje se ponašaju poput antibiotika te jačaju samoobranu kože i zaštitu od infekcija uzrokovanih bakterijama i drugih mikroorganizama. Hijaluronska kiselina funkcionira i kao strukturalna potpora dajući tkivu tonus i elastičnost, a velik je broj kliničkih istraživanja pokazao da je izuzetno učinkovita u ubrzavanju i poboljšanju postupka reepitelizacije i obnove tkiva.


Pomaže i kod kroničnih oštećenja

Ipak, ove svakodnevne, akutne povrede, poput ogrebotina, ranica ili opeklina prvog stupnja, treba razlikovati od kroničnih oštećenja, poput čireva na koži, dijabetičkog stopala, dekubitusa i slično, za koja je potrebno znatno duže vrijeme da potpuno zacijele. I u ovom slučaju hijaluronska kiselina uz ostalu potrebnu terapiju ubrzava obnavljanje kože te tako skraćuje vrijeme cijeljenja i podiže kvalitetu života osobama s takvim problemima.


Obavezan dio kućne ljekarne

S obzirom na to da su, sviđalo se to nama ili ne, ozljede kože svakodnevni dio života, a nažalost ni kronična oštećenja nisu rijetkost, hijaluronska kiselina kao pomoć za brzo cijeljenje, smanjenje rizika od infekcija i sprečavanje nastanka neestetskih ožiljaka treba nam biti uvijek pri ruci. A Cicatridina sprej s hijaluronskom kiselinom je najpraktičnije i najučinkovitije rješenje. Njegova prednost je što tijekom primjene ne dolazite u direktan doticaj s ranom te tako dodatno smanjujete rizik za infekcije, kao i to što se može primijeniti direktno na otvorenu ranu.

Cicatridina sprej potiče vlažno zacjeljivanje rane, skraćuje vrijeme potrebno za potpuno zacjeljivanje i smanjuje mogućnost nastanka ožiljka. Uz to, rana tretirana ovim sprejem postaje podatna pa ne dolazi do daljnjih ozljeda ako se nalazi na pregibima. Nije nevažno, naročito kad se radi o djeci, ni to da uz primjenu tog spreja previjanje rane postaje jednostavno i bezbolno.

Cicatridina sprej, koji potiče vlažno zacjeljivanje, je jednako učinkovit kod procesa obnavljanja kože površinskih i dubokih rana te ga možete koristiti kod raznih ogrebotina, razderotina i opeklina, nadraženosti i crvenila, ali i za tretiranje kirurških rana, rana od dekubitusa čireva i slično.



Sponzorirani sadržaj.

Linker
26. travanj 2024 18:08