SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Zašto su mi nakon tretmana hijaluronom protiv podočnjaka ostale otekline?

Vjerojatno je hijaluronska kiselina aplicirana preplitko, što je dovelo do zastoja limfne drenaže te će to stanje biti trajno

Imala sam naglašene podočnjake, zapravo vidljive udubine između donjih očnih kapaka i obraza. Bila sam prije dvije godine na tretmanu hijaluronskom kiselinom koja mi je aplicirana u te brazde. Nakon nekoliko tjedana primijetila sam dvije otekline na tom mjestu koje imam i danas. Što se dogodilo, zašto se hijaluron nije rastopio?

Mirna A., Pula

Odgovara dr. Duje Ostojić, estetski kirurg:

image
BILJANA GAURINA/CROPIX CROPIX

"To je relativno čest problem. Vjerojatno je hijaluronska kiselina aplicirana preplitko, što je dovelo do zastoja limfne drenaže te će to stanje biti trajno. Ako to želite riješiti, najprije se morate podvrgnuti tretmanu otapanja ostataka hijaluronske kiseline enzimom hijaluronidazom, a tek zatim, nakon mjesec dana i više, možete ponovno ići na tretman podočnjaka. No, hijaluronska kiselina se u tom području mora aplicirati supraperiostalno, dakle neposredno iznad koštane ovojnice ili periosta. U tom slučaju rizik za kronični zastoj limfne drenaže je minimalan."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
13. travanj 2024 10:10