Foto: iStock
Fotografija sve govori

Novi program otkriva depresiju preko Instagrama

Pojedinci čije su najčešće boje na fotografijama bile plave, sive ili tamnije nijanse, te gotovo uopće nisu koristili filtere, patili su od depresije.

Novi program umjetne inteligencije otkriva depresiju preko fotografija s Instagrama, a napravili su ga znanstvenici s Harvarda. U studiji je analizirano gotovo 44.000 objava na Instagramu, a program je imao 70 posto uspjeha u otkrivanju depresije.
Program je uzimao u obzir faktore poput toga koliko često korisnici objavljuju fotografije, jer je depresija često u korelaciji sa smanjenom društvenom aktivnošću. Pojedinci čije su najčešće boje na fotografijama bile plave, sive ili tamnije nijanse, te gotovo uopće nisu koristili filtere, patili su od depresije.

Rezultati istraživanja su pokazali i da objave depresivnih osoba imaju manje 'lajkova' na Instagramu, ali više komentara.
- Cilj nam je bio upozoriti javnost na sve veći problem depresije u svijetu. Oboljelih je mnogo, ali ne dobivaju adekvatnu pomoć - zaključio je Andrew Reece, koji je radio na projektu. Dodao je da rezultati pokazuju kako vizualni društveni mediji mogu pomoći u otkrivanju mentalnih bolesti.

Linker
27. travanj 2024 03:03