Međunarodna skupina znanstvenika napravila je velik korak u otkrivanju promjena u mozgu u sklopu fetalnog alkoholnog spektra poremećaja (FASP).
 Getty Images
PROMJENE U MOZGU

Nema sigurne količine alkohola u trudnoći

Tinejdžeri koji su u maternici bili izloženi alkoholu imaju promijenjene moždane veze u skladu s oslabljenim kognitivnim sposobnostima.

Međunarodna skupina znanstvenika napravila je velik korak u otkrivanju promjena u mozgu u sklopu fetalnog alkoholnog spektra poremećaja (FASP). Otkrili su da tinejdžeri koji su u maternici bili izloženi alkoholu imaju promijenjene moždane veze u skladu s oslabljenim kognitivnim sposobnostima. Do toga su došli snimanjem mozga magnetoencefalografijom (MEG) te analizom snimaka alatima razvijenim pomoću teorije kaosa. FASP je jedan od vodećih uzroka intelektualnih slabosti.


Kognitivne sposobnosti

Premda znaju da alkohol uzrokuje promjene u mozgu fetusa, znanstvenici nisu sigurni kako to čini. Tim je razvio sofisticiranu kompjutorsku tehniku za identificiranje područja mozga aktivnih tijekom snimanja MEG-om. Računalnom analizom podataka 19 pacijenata s FASP-om i 21 zdrave osobe otkrili su u skupini s FASP-om nekoliko područja u mozgu s oslabljenim vezama. Oni koji su bili izloženi alkoholu u maternici vjerojatnije su imali teškoće u bijeloj moždanoj tvari koja povezuje moždane polutke.

Nedostaci u tom području zabilježeni su kod osoba sa shizofrenijom, autizmom, multiplom sklerozom, depresijom.

"Djeca čije su majke u trudnoći pile alkohol pate zbog oslabljenih kognitivnih sposobnosti. Studija pokazuje da nema sigurne količine alkohola u trudnoći niti razdoblja trudnoće u kojem bi bilo sigurno piti alkohol” rekao je profesor Lin Gao, jedan od autora studije.

Linker
26. travanj 2024 13:14