srce pamti

Mogu li pozitivne emocije zaista ojačati zdravlje našeg srca i produžiti nam život?

Potvrđeno da pozitivan pristup životu poboljšava zdravlje srca i krvnih žila, naročito kod osoba s najvišim rizikom

 

Negativne emocije, kako se čini, mogu nas ubiti pa je normalno da se zapitamo što nam onda čine pozitivne emocije. Mogu li one ojačati zdravlje našeg srca i produžiti nam život?

Odgovor je pozitivan, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu John Hopkins koje je otkrilo da vesele i sretne osobe imaju znatno manje šanse za obolijevanje od srčanog udara ili drugih srčanih bolesti. To je jedno o prvih istraživanja koje je pokazalo da pozitivno emocionalno stanje (ono koje karakteriziraju vedrina i zadovoljstvo životom) može doista smanjiti rizik za razvoj bolesti srca.


Koronarna arterijska bolest

Analizirani su podaci od 1.500 zdravih osoba koje su imale visok rizik za razvoj koronarne arterijske bolesti zato što su imali braću ili sestre koji su bolovali od te bolesti prije navršene 60. godine života.

Koronarna arterijska bolest je jedna od najčešćih bolesti srca, a uzrokuje je taloženje plaka na stijenkama krvnih žila, što za posljedicu ima smanjenje protoka krvi i povećano opterećenje srca. Takvo stanje često dovodi do srčanog udara i jedan je od vodećih uzroka smrti u cijelom svijetu.

Tijekom više od 20 godina zdravi ispitanici su bili podvrgnuti fizičkim pregledima, ali i testovima kojima se mjerilo stanje njihovog psihičkog zdravlja, a pratile su se i promjene u njihovom stilu života, poput pušenja, tjelovježbe i slično. Na temelju dobivenih podataka znanstvenici su ispitanike svrstali u kategoriju niskog, umjerenog i visokog rizika te su otkrili da je pozitivan pristup životu poboljšao zdravlje srca i krvnih žila naročito kod osoba s najvišim rizikom.

 

Pokazalo se da je pozitivno mentalno stanje povezano 33 posto manjom pojavnosti koronarne arterijske bolesti u kategoriji s visokim rizikom (oni koji su u obiteljskoj anamnezi imali slučajeve vrlo ranog razvoja te bolesti) te nevjerojatnih 48 posto kod podskupine u ovoj kategoriji koja je imala još veći rizik zbog pušenja, spola ili rasne pripadnosti.


Čitajte sve u novom Doktoru plus!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo