Foto: iStock
Potreban je oprez

Manjak željeza nosi rizik za komplikacije u trudnoći

Oko 35 posto budućih majki izloženo je riziku od komplikacija trudnoće, poput spontanog pobačaja ili prijevremenog poroda, uslijed manjka željeza u krvi. To su pokazali rezultati nove studije, objavljene u stručnoj publikaciji European Journal of Endrocrinology.

Manjak željeza je uobičajen oblik anemije, no može biti naročito štetan za trudnice i plod. Naime, žene tijekom trudnoće trebaju veću količinu željeza kako bi mogle proizvesti dodatnu količinu krvnih stanica koje su nužne za rast ploda i placente. Željezo je također važno za funkcioniranje proteina koji se naziva peroksidaza štitnjače, a koji je ključan za lučenje hormona štitnjače. Trudnice moraju lučiti dovoljno hormona štitnjače kako bi se bebama mozak mogao pravilno razvijati, a to je naročito važno u prvom tromjesečju trudnoće kad fetus još nema razvijenu svoju vlastitu štitnjaču.

Autori studije su pratili 1.900 trudnica tijekom prvog tromjesečja trudnoće, mijerili su im razinu proteina feritina u krvi, razinu antitijela protiv peroksidaze štitnjače te razinu hormona FT4 i TSH. Rezultati su pokazali da čak 35 posto trudnica ima manjak željeza, a 10 posto od njih i autoimunu bolest štitnjače, dok je među ženama koje nisu imale manjak željeza samo njih 6 posto imalo autoimunu bolest štitnjače.

Uz to, mjerenje razine TSH pokazalo je da je 20 posto žena s manjkom željeza ima subkliničku hipotireozu u usporedbi sa 16 posto onih koje nisu imale manjak željeza. S obzirom na takve rezultate voditelj studije dr. Kris Poppe s Klinike za endokrinologiju na Sveučilišnoj bolnici Saint-Pierre u Bruxellesu savjetuje svim ženama da razinu željeza u krvi provjere prije planirane trudnoće te da povećaju unos namirnica bogatih željezom ili da uzimaju multivitaminske preparate koji sadrže željezo.

Linker
25. travanj 2024 15:01