Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Kako proširiti djetetov jelovnik i postići da prehrana bude raznovrsnija?

Za sada ga nastojte uključivati u pripremu hrane - neka sudjeluje u pranju namirnica, igri s namirnicama, slaganju na tanjur, sve to bez prisile da ih stavlja u usta

 Jelovnik mog četverogodišnjeg sina sastoji se od nekoliko namirnica. Svjesna sam da ne jede dovoljno povrća. Ni moja prehrana nije jako raznovrsna. Inače je dječak veseo i zdrav. Zbog ove pandemije s nama su suprugovi roditelji i oni smatraju kako bih ga trebala prisiliti da jede puno raznovrsnije i da bih ga trebala odvesti liječniku. To sve stvara dodatnu napetost u obitelji. Što da radim?

Lea I., Krapina

 

Odgovara dr. Alemka Jaklin Kekez, pedijatar gastroenterolog: 

dr. Alemka Jaklin Kekez

 


"Ako dječak jede deset ili manje namirnica, potrebno je učiniti pregled kako bi se uočili razlozi i prevladala selektivnost u jelovniku. Za sada ga nastojte uključivati u pripremu hrane - neka sudjeluje u pranju namirnica, igri s namirnicama, slaganju na tanjur, sve to bez prisile da ih stavlja u usta. To potiče zbližavanje s namirnicama, pa će ih onda s vremenom i kušati. Kada mu poslužujete obrok, pokušajte hranu na tanjuru složiti što privlačnije. Prevladavanje ovakvih problema neće uspjeti prisilom, a najčešće treba roditelja stručno voditi. Možda je poželjan i tretman radnog terapeuta za hranjenje."
 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo