Kremu sa zaštitnim faktorom nanosite svakodnevno i pripazite da uz UVB ima i UVA zaštitu
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Je li opravdan strah od krema sa zaštitnim faktorom? 

Štite od štetnih učinaka sunčeva svjetla koje dovodi do pretjeranog starenja, ali i pojave prekanceroza i kanceroza kože

Zanima me vaš savjet o uporabi krema sa zaštitnim faktorom. Često se može čuti i pročitati da su opasne za zdravlje, odnosno da mogu uzrokovati tumor kože. Mogu li koristiti neke biljne preparate, poput maslinova ulja ili preparata od mrkve i sl.?

Alma T., Makarska

Odgovara doc. dr. Ana Bakija Konsuo, dermatovenerolog:

dr. Ana Bakija Konsuo

"Tijekom ljetnih mjeseci dermatolozi ne savjetuju nanositi nikakve prirodne, odnosno biljne preparate na kožu. Kombinacija biljnog preparata ili same biljke na koži uz sunce često rezultira nepoželjnim reakcijama, najčešće hiperpigmentacijama i fitofotodermatitisom. Ljeti u prehranu uključite što više voća i povrća jer su prirodni izvor antioksidansa i odlična zaštita od neželjenih procesa u koži uvjetovanih UV zrakama. Kremu sa zaštitnim faktorom nanosite svakodnevno i pripazite da uz UVB ima i UVA zaštitu. Ne bojte se, nisu štetne, nego nas štite od štetnih učinaka sunčeva svjetla koje dovodi do pretjeranog starenja, ali i pojave prekanceroza i kanceroza kože."

Linker
24. travanj 2024 21:41