Protetski zahvati mogu pričekati
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Do kada odgađati stomatološke zahvate?

Uz redovitu dezinfekciju cijelog prostora, korištenje sterilnih instrumenata i jednokratne zaštitne opreme rizik od zaraze znatno se smanjuje, ali i dalje postoji

Javila sam se svom stomatologu radi izrade protetskog rada, ali me je zamolio da protetsku rehabilitaciju prebacimo za period nakon što završi izolacija zbog COVID-19. Ne razumijem zašto, jer ja sam zdrava?!

Blanka V., Zagreb

Odgovara prof. dr. Hrvoje Brkić, stomatolog, Stomatološki fakultet, Zagreb:

dr. Hrvoje Brkić

"Koronavirus ili COVID-19 zarazna je bolest koja se prenosi kapljično iz usne šupljine putem sline. Većina stomatoloških zahvata zahtijeva rad s instrumentima, odnosno turbinskim vrtaljkama koje se prilikom rada rashlađuju vodom i stvaraju vlažni aerosol pomiješan sa slinom, a često i s krvnim sadržajem. Ovaj vlažni oblak širi se i izvan usne šupljine te se nalazi u zraku, a zbog gravitacije pada na tlo i na druge površine u stomatološkoj ordinaciji. Zbog toga je mogućnost zaraze svih članova stomatološkog tima, ali i drugih pacijenata vrlo velika. Uz redovitu dezinfekciju cijelog prostora, korištenje sterilnih instrumenata i jednokratne zaštitne opreme rizik od zaraze znatno se smanjuje, ali i dalje postoji. Zbog svega toga protokol rada u stomatološkim ordinacijama je primanje pacijenata samo u hitnim situacijama kada se treba ukloniti zubobolja ili spriječiti mogućnost širenja dentalne upale na druge vitalne centre u ljudskom tijelu. Vaš stomatolog je pravilno postupio, a zahvat koji vi navodite može i mora pričekati mirnije vrijeme nakon izlaska iz pandemije koronavirusa."

Linker
28. travanj 2024 18:06