istraživanje

Konzumacija crvenog mesa može povećati rizik od raka dojke

Nažalost, ne znamo razlog koji navodi stanicu da se ‘otme‘ kontroli. Neki tumori dojke (od 5-10 posto) nastaju zbog oštećenja gena ,a neki pak zbog vanjskih čimbenika.

 

U Hrvatskoj svaki dan od raka dojke umru dvije do tri žene. To znači da svaka deseta žena ima izglede oboljeti od ove maligne bolesti.

Američko istraživanje provedeno na više od 42.000 žena pokazalo je da konzumacija crvenog mesa može povećati rizik od razvoja raka dojke. Naime, ljubiteljice crvenog mesa imale su u odnosu na žene koje ne jedu velike količine crvenog mesa, 23 posto veći rizik od razvoja ovog tipa raka.


U našem specijalu saznajte kako sačuvati zdravlje dojki!


OPREZ

Sudionice istraživanja su bile u dobi od 35 do 74 godine te su imale najmanje jedan slučaj raka dojke u obitelji.

Žene koje su najviše konzumirale perad, imale su za 15 posto manji rizik od raka dojke u usporedbi s ženama koje su je jele najmanje. Stoga bi jedan od načina smanjivanja rizika od raka dojke mogla biti zamjena u prehrani crvenog mesa sa peradi.

 

Inače, manje konzumiranje crvenog mesa smanjuje rizik od raka debelog crijeva, kardiovaskularne bolesti  te dijabetesa tipa 2.


IZVOR: International Journal of Cancer

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo