Što kažu stručnjaci

Koliko je čest srčani zastoj tijekom seksa?

Znanstvenici s instituta za bolesti srca pregledali su podatke o 4.557 slučajeva srčanog zastoja i ustanovili da su se samo 34 dogodila u sat vremena nakon seksualnih odnosa.

 

Seks će uistinu rijetko izazvati zastoj rada srca, objavili su američki znanstvenici, no ako se to i dogodi, češće će stradati muškarci.

Znanstvenici s instituta za bolesti srca Cedars-Sinai pregledali su podatke o 4.557 slučajeva srčanog zastoja i ustanovili da su se samo 34 dogodila u sat vremena nakon seksualnih odnosa. Od toga su u 32 slučaja bili u pitanju muškarci.

 

Prvo istraživanje

Rezultati su predstavljeni na skupu Američke udruge za srce, prenosi BBC. Glavni autor studije Sumeet Chugh kaže da se radi o prvom istraživanju o utjecaju seksualne aktivnosti na zastoj rada srca.

Zastoj rada srca iznenadni je gubitak srčane sposobnosti da 'pumpa' krv, a osoba koju pogodi gubi svijest i prestaje disati. Zastoj rada srca fatalan je ako se osoba brzo ne reanimira. Statistika pokazuju da je srčani zastoj smrtonosan u 90 posto slučajeva izvan bolnice jer svaka minuta bez reanimacije za 10 posto smanjuje šanse za preživljavanje.

Razlikuje se od srčanog udara, koji uzrokuje blokada dotoka krvi u srce i može biti i blaži.

 

Poznato je da seks može pridonijeti srčanom udaru, ali poveznica s iznenadnim srčanim zastojem dosad se nije istraživala.

 

Po istraživanju doktora Chugha i njegovih kolega, seks je u manje u jedan posto slučajeva bio povezan s iznenadnim zastojem rada srca. Onima kojima se to ipak dogodilo većinom su bili sredovječni, afroamerički muškarci s anamnezom srčanih bolesti.

U studiji se također pokazalo da je u samo trećini slučajeva pokušana reanimacija pacijenta iako su događaju svjedočili njihovi partneri.

- Ovi podaci pokazuju koliko je važno nastaviti s naporima na edukaciji javnosti o tome koliko je važno da promatrači, prolaznici, počnu s oživljavanjem, neovisno o okolnostima u kojima se nalaze - rekao je Chugh.

 

Hina

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo