Prekratko vrijeme između dviju trudnoća ne omogućuje stvaranje potrebnih zaliha nužnih hranjivih tvari kod majke.
 Foto: Istock
Manji rizici

Koliko biste trebali pričekati na novu trudnoću nakon poroda?

Voditeljica istraživanja dr. sc. Laura Schummers, čiji su nalazi objavljeni u medicinskom časopisu JAMA, rekla je da rizici ovise i o ženinoj dobi.

Parovi bi trebali pričekati najmanje godinu dana nakon rođenja djeteta prije nego što odluče imati drugo dijete, navodi se u novoj studiji.

POSLJEDICE

Ponovna trudnoća unutar godinu dana od poroda povećava rizik od preranog rođenja djeteta, rođenja mrtvorođenčeta pa čak i smrti majke, otkrivaju znanstvenici s Harvarda i navode da se razmak od 12 do 18 mjeseci između trudnoća pokazao najsigurnijim i za majku i za dijete. Stručnjaci napominju da je to posebno važno za starije majke.

Voditeljica istraživanja dr. sc. Laura Schummers, čiji su nalazi objavljeni u medicinskom časopisu JAMA, rekla je da rizici ovise o ženinoj dobi. Za one starije od 35 godina malen razmak između trudnoća bio je posebno opasan za majku.

Naime, među onima koje su zatrudnjele šest mjeseci nakon rođenja prvog djeteta istraživači su otkrili 1,2 posto veći rizik od smrti majke ili ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Ako su čekale 18 mjeseci između trudnoća, rizik je bio više nego prepolovljen.

Linker
27. travanj 2024 03:08