Spavate li dovoljno?
 Foto: iStock
Ima neka tajna veza...

Kako smanjiti želju za šećerom?

Šećer, kao što znamo, povećava rizik za pretilost, dijabetes tipa 2, bolesti srca i moždani udar, a isto takav rizik donosi i manjak sna.

Britanski znanstvenici s King's Collegea London našli su vezu između nedostatka sna i povećane želje za šećerom. Naime, kod osoba koje su više spavale uočili su manji unos šećera i ostalih ugljikohidrata.

Studija je, doduše, provedena na malom uzorku, no njezini rezultati mogli bi pripomoći u smanjenju unosa šećera, koji ionako jedemo u prekomjernim količinama.

Spavaj više, troši ga manje

Kako je objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, podaci su prikupljeni od 42 ispitanika, a kod onih koji su spavali najmanje sedam sati sljedeći dan je zabilježen u prosjeku 10 grama manji unos šećera nego u danima nakon kraćeg sna.

Nutricionisti ističu da maksimalna dnevna količina šećera ne bi trebala biti veća od deset posto ukupnog kalorijskog unosa, međutim istraživanja pokazuju da se prosječno dnevno troši 90 grama šećera, a to je otprilike 18 kockica.

Više od 60 posto su šećeri koje pojedemo iz industrijske hrane, a nije tajna da se ona zaslađuje jer je šećer pokretač okusa.

Više je jedeš, više je želiš

Želja za slatkim nam je urođena, a prisutnost šećera u nekoj namirnici stimulira potrebu da se ona konzumira - što je više jedemo, više je želimo. Organizam, naravno, ima potrebu za glukozom, ali nju može dobiti, primjerice, iz integralnih žitarica.

Šećer, kao što znamo, povećava rizik za pretilost, dijabetes tipa 2, bolesti srca i moždani udar, a isto takav rizik donosi i manjak sna.

Linker
26. travanj 2024 22:41