Jeste li znali da je izuzetno osjetljiva na promjenu temperature i previše vode?
 Foto: iStock
Nije nemoguće

Kako sačuvati božićnu zvijezdu?

Zbog svojih crvenih listova povezuje se s Božićem i omiljena je u vrijeme Adventa. No, nakon blagdana većina završi na smetlištu. Kako se to ne bi dogodilo i vašoj, naučite je pravilno njegovati na vrijeme.

Tako lijepo božićne zvijezde izgledaju u trgovinama, no kad lončanicu donesemo kući nerijetko joj brzo počnu otpadati listovi.

Uzroka je više:

1. Biljka je vjerojatno bila uskladištena u neprimjerenim uvjetima. Lončanice kupujte u trgovinama koje imaju odijeljen prostor namijenjen biljkama. A u njemu ne smije biti propuha.

2. Biljke mogu doživjeti temperaturni šok za vrijeme transporta iz trgovine do kuće. Ako su temperature niske, to nije najprimjerenije vrijeme za kupnju lončanica. Kad ih prenosite, dobro ih zaštitite papirom kako hladni zrak ne bi dopro do njih. I u prtljažniku zna biti hladno, stoga ih radije prevozite na stražnjem sjedištu vašeg automobila.

3. Većina božićnih zvijezdi propadne zbog truljenja korijena. To ćemo izbjeći tako da nakon svakog zalijevanja iz ukrasnog lončića odlijemo suvišnu vodu. Ne treba ih previše zalijevati, tek prema potrebi, odstajalom vodom sobne temperature.

Kako je sačuvati

Božićnu ćemo zvijezdu teško ćemo sačuvati do sljedeće zime, no to nije nemoguće. Primjerenom njegom postat će otpornija i prilagoditi se uvjetima kod nas kod kuće, gdje će nas razveseljavati niz godina.

Foto: iStock
Kad zima prođe, lončanicu smjestite na mjesto koje nije hladnije od 16 stupnjeva Celzijusa, a kad dođu hladniji dani, zapamtite da joj treba čak 14 sati tame - to znači da i umjetno svjetlo treba biti ugašeno.

Listovi su joj crveni, pastelno crveni, bijelo zeleni i stalno se razvijaju nove sorte. Jedva primjetni cvjetovi pojave se kasno ujesen i potraju do rane zime.

Neka raste u svijetlom prostoru na temperaturi koja nije niža od 16 stupnjeva Celzijevih. Zalijevajte je oprezno, odstajalom vodom sobne temperature. Između jednog i drugog zalijevanja zemlja se treba posušiti. U prostorima u kojima je jako vruće i zrak je suh, preporučljivo je u njenu blizinu staviti posudu s vodom koja vlaži zrak. Možete ju i špricati, no samo po zelenim listovima, i to zagrijanom mekanom vodom u kojoj nema kalcija. Jedanput tjedno zalijte je razrijeđenim gnojivom.

Na proljeće božićnu zvijezdu obrežite i presadite. Ljeti je iznesite van, ali nemojte prestati o njoj brinuti. A ujesen je unesite natrag u kuću.

Da biste dobili lijepo obojene listove, morate znati da je božićna zvijezda biljka kratkog dana, što znači da od jeseni nadalje treba 14 sati tame. Stoga pripazite da paljenjem svjetla ne produžujete dan i tako je nehotice ometate u razvoju.

  • bakalar, 600 g
  • krumpir, 350 g
  • mrkva, 200 g
  • luk, 200 g
  • suncokretovo ulje, 20 g
  • maslinovo ulje, 0,2 dcl
  • bijelo vino, 1 dcl
  • začini (sol, papar, češnjak, slatka crvena paprika, lovorov list, ružmarin, vrlo vrlo malo ljute paprike)
  • peršinov list, za posipanje

Priprema:

  1. Na zagrijanom suncokretovom ulju popržite sitno izrezan luk dok ne poprimi staklasti izgled.
  2. Dodajte na kocke izrezan krumpir, kockice mrkve, sitno izrezan češnjak i sve zajedno propirjajte još par minuta uz stalno miješanje.
  3. Dodajte maslinovo ulje i bijelo vino. Miješajte jednu minutu. Začinite.
  4. Dolijte vruću vodu da prekrije sve sastojke. Kuhajte na umjerenoj vatri.
  5. Kada je krumpir na pola kuhan, dodajte na krupne komade izrezan bakalar i dalje nastavite kuhati.
  6. Kada je krumpir skoro gotov, nekoliko komada zgnječite kako bi gulaš dobio na punoći. (Ovime ne trebate dodavati zapršku jelu.) Kuhajte još nekoliko minuta.
  7. Pred služenje izvadite lovor i grančicu ružmarina. Pospite usitnjenim peršinom i poslužite uz salatu.

Linker
25. travanj 2024 21:32