Treba biti uporan

Jedno od glavnih sredstava u borbi protiv celulita je svuda oko nas

Voda pospješuje izmjenu tvari, omogućava brže ispiranje otpadnih tvari iz organizma i vlaži kožu iznutra.

 

Nedovoljan unos tekućine usporava metabolizam i potiče bujanje masnih stanica. Zato svaki dan treba piti dovoljno vode, a ne smije se zaboraviti ni ljekovito djelovanje biljnih čajeva, koji potiču izmjenu tvari u organizmu, razgradnju šećera i masnoće te pojačano izlučivanje otpadnih tvari djelujući tako protiv celulita. Biljni čajevi mogu se koristiti kao napici, ali i za liječenje celulita izvana, kao oblozi ili tople kupke.

 

Koliko treba piti i kada

Dnevna potreba za tekućinom je 30-40 ml po kilogramu tjelesne težine, što se može zadovoljiti pijenjem (najmanje 1,5 litra tekućine), hranom (1 litra) te endogenom proizvodnjom vode oksidativnim procesima (300 ml). Neke namirnice, primjerice voće i povrće, posebno su bogate vodom pa osobe koje ih svakodnevnom jedu u velikim količinama rjeđe i u manjoj mjeri osjećaju žeđ nego oni čija se prehrana temelji na namirnicama bogatim proteinima i natrijem, za čiju je metabolizaciju potrebno mnogo vode. Važno je redovito piti tijekom dana. Osnovno pravilo je vrlo jednostavno: treba piti često i u malim gutljajima.

 

Slana voda izvana

Kako biste smanjili zadržavanje vode u tkivima, prije nanošenja kreme kožu poprskajte mineralnom vodom u kojoj ste otopili šaku morske soli. Zahvaljujući principu osmoze slana voda veže tekućinu u tkivima i potiče njeno izlučivanje.

 

Kućni napitci protiv celulita

Želite li potpuno iskorijeniti narančinu koru, svakodnevno pijte napitak spravljen posebno za vaš tip celulita.

  • Kod celulita mekanog tipa treba potaknuti drenažu: u bocu oligomineralne vode stavite 30 kapi ekstrakta ananasa i 20-30 kapi guarane.
  • Kod tvrdog celulita s čvorićima potreban je napitak za poticanje cirkulacije, koji djeluje i protuupalno: pomiješajte žlicu listova peršina, 2 lista kadulje, 2 cvijeta nevena, 3 cvijeta i lista bijeloga gloga i 2 grančice preslice. Žlicu mješavine stavite u vrelu vodu i ostavite 15 minuta. Svako jutro natašte popijte šalicu čaja.

 

Koliko tekućine gubimo

  • 500 - 1500 ml tekućine dnevno izbacimo mokrenjem
  • 400 - 600 ml tekućine naše tijelo dnevno izgubi disanjem
  • 100 ml i više izgubimo znojenjem ovisno o tjelesnoj aktivnosti i vanjskoj temperaturi 500 - 1000 ml dnevno gubimo isparavanjem kroz kožu

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo