Novac će se utrošiti na istraživanja posvećena nasljednom raku dojke te leukemiji.
Humanitarna akcija Terry Fox Run

Institutu Ruđer Bošković gotovo 230 tisuća kuna za nova istraživanja

Organizatori humanitarne akcije Terry Fox Run, potvrdili su konačan iznos sredstava prikupljenih 18. izdanjem humanitarne akcije Terry Fox Run.

Riječ je o ukupno 228.972,27 kuna, prikupljenih donacijama do Svjetskog dana borbe protiv raka 4. veljače 2018. godine.

Službeno uručenje donacije organizirano je na Institutu Ruđer Bošković, koji je ujedno i primatelj donacije. Uručenju su, između ostalih, nazočili dr. sc. Stjepko Fazinić, v.d. ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med., predsjednik Hrvatske lige protiv raka te Joe Bašić, direktor tvrtke MPG.

Cjelokupni iznos namijenjen je dvama projektima u sklopu Instituta Ruđer Bošković - projektu "Genetska podloga nasljednog raka dojke" te projektu "Regeneracija imunosnih stanica u leukemijama".

Tijekom službenog uručenja donacije, v.d. ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Stjepko Fazinić, zahvalio se organizatorima i sponzorima utrke, prije svega Veleposlanstvu Kanade u Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj ligi protiv raka i svima ostalima, a posebno građanima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji.

Istraživanja malignih bolesti

"Donirana sredstva iskoristit će se za nastavak istraživanja raka na Institutu Ruđer Bošković, i to u Laboratoriju za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu te Zavodu za molekularnu biologiju. Iznimno mi je drago što upravo naš Institut već niz godina dobiva donacije prikupljene ovim humanitarnim događanjem jer je IRB, kao vodeća hrvatska znanstvena institucija, između ostalog i stožerna institucija u Hrvatskoj na kojoj se provode istraživanja malignih bolesti, a naši znanstvenici tu bilježe velike uspjehe." rekao je dr. sc. Stjepko Fazinić.

Rak je već sad jedan od glavnih uzroka smrti u brojnim razvijenim zemljama, a očekuje se da će u idućim desetljećima postati glavni uzrok smrti u svim regijama svijeta.

Unatoč istraživanjima raka koja se provode desetljećima i ogromnim uloženim sredstvima u ova nastojanja, pad smrtnosti od te bolesti nije zadovoljavajući.

Ciljevi projekata

Laboratorij za nasljedni rak Instituta Ruđer Bošković već niz godina provodi genetske analize tumora dojke. Poznato je da godišnje u Hrvatskoj ima više od 2500 slučajeva raka dojke, od čega oko 200 pripada u skupinu nasljednih slučajeva.

Prof. dr. sc. Sonja Levanat, voditeljica Laboratorija za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković komentirala je da je "krajnji cilj projekta Genetska podloga nasljednog raka dojke dobiti genetski profil, odnosno otkriti najčešće genske promjene gene koje bi mogle imati dijagnostičko, prognostičko ili prediktivno značenje kod pacijentica s nasljednom sklonošću raku dojke, a kod kojih nisu pronađene mutacije u genima BRCA1 i BRCA2."

Prof. dr. sc. Mariastefania Antica iz Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković je komentirala da je cilj istraživanja Regeneracija imunosnih stanica u leukemijama "naći parametre koji bi omogućili krajnju diferencijaciju tumorskih stanica te ih na taj način ukloniti iz cirkulacije", te je ujedno zahvalila Zakladi TFR, svim svojim suradnicima na IRB-u, KBC-u Rebro i KB-u Merkur, kao i donorima oboljelim od raka dojke i leukemije bez kojih njihova istraživanja ne bi bila moguća.

Linker
26. travanj 2024 17:28