U 17 godina održavanja trka je okupila više od 100 000 sudionika.
 Foto: iStock
Humanitarna utrka

Terry Fox Run - trčanjem, vožnjom bicikla i hodanjem protiv raka

Utrka će se održati u nedjelju, 24. rujna od 14 do 18 sati na košarkašim terenima na Malom jezeru Jarun.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao 'Maraton nade'.

Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Humanitarna utrka će se održati u nedjelju, 24. rujna od 14 do 18 sati na košarkašim terenima na Malom jezeru Jarun.

Podizanje svijesti

Svi građani koji u nedjelju dođu na Jarun u akciji mogu sudjelovati na različite načine: trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla ili kupnjom majice po simboličnoj cijeni od 50 kuna. Cjelokupan iznos bit će doniran Institutu Ruđer Bošković.

U 17 godina održavanja trka je okupila više od 100 000 sudionika, a prikupljeno je više od 6,3 milijuna kuna za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Cjelokupan iznos prikupljen u okviru akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za daljnja znanstvena istraživanja raka.

Linker
19. travanj 2024 18:04