Dan mimoza

Edukacijom i cijepljenjem protiv raka vrata maternice

U subotu, 19. siječna od 10 do 14 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu građani će se moći educirati o svim koracima kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti posljedice raka vrata maternice.

 

Rak vrata maternice jedan je od najčešćih sijela zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena.

Unatoč činjenici da je ovo jedina vrsta raka za koji postoji cjepivo koje dokazano vjerojatnost obolijevanja svodi na minimum, brojne žene svih dobnih skupina zbog nedovoljne edukacije, zanemarivanja redovitih pregleda, ali i predrasuda prema cijepljenju nađu se u tužnoj statistici umrlih od ove bolesti.

O svim koracima kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti posljedice raka vrata maternice građani će se moći educirati na ovogodišnjem Danu mimoza koji će biti u subotu, 19. siječnja od 10 do 14 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Svi zainteresirani imat će prilike razgovarati sa stručnjacima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice, dobiti letke s najvažnijim informacijama o bolesti te se ujedno i odvijati simbolična, humanitarna podjela mimoza.


Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u suradnji s Gradom Zagrebom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Pokrovitelji projekta su Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatski sabor, Ministarstvo zdravstva RH, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, Gradska skupština Grada Zagreba. Podupiratelji su Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska liječnička komora.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo