Bez grižnje savjesti

Devet pozitivnih poruka o hrani koje vrijedi usvojiti ovih blagdana

A što kažete da ove godine okrenemo ploču i umjesto beskonačne krivnje i stresa pomognemo sami sebi kako bismo se osjećali bolje oko svojih odluka i pritom si olakšamo i uljepšamo nadolazeće blagdane?

 

Tko je barem jednom u životu upao u začarani krug blagdanskog prejedanja, neka bez srama digne ruku visoko u zrak! Da, moja vam ruka već odavno maše. Štoviše, serijski sam prekršitelj svih klasičnih dobrih odluka koje padaju u vodu čim zimski zrak ispune mirisi fritula, debrecinki i kuhanog vina.

Naravno, rado bih izbjegla te dvije-tri božićne kile, ali uvijek je tu neka poslastica koja me mami i samo čeka da ju riješim. Sve bi to bilo sasvim uredu i krasno da se svake godine, i to upravo tijekom božićnih blagdana, u moju glavu ne useli dosadni podstanar, odnosno nezaobilazna grižnja savjesti zbog neumjerenog uživanja u francuskoj salati, mlincima i bezbroj kolača koje mi rodbina nemilice trpa u hladnjak.

Nemojmo zaboraviti ni sad već doista stereotipne novogodišnje odluke o vježbanju i dijeti, odlučno upisivanje u teretanu i godišnju pretplatu koja je već dva mjeseca kasnije zaboravljena u novčaniku. Oduprijeti se svim čarima adventa nije lak zadatak, čak ni onima sa zavidnom disciplinom, a kamoli kada pokušavate zadovoljiti svu rodbinu, pod stresom se zbog posla i još se opterećujete time koliko doista kalorija ima ta kriška mađarice i kako se one uopće računaju kada je riječ o kuhanom vinu.

A što kažete da ove godine okrenemo ploču i umjesto beskonačne krivnje i stresa pomognemo sami sebi kako bismo se osjećali bolje oko svojih odluka i pritom si olakšamo i uljepšamo nadolazeće blagdane? Na tu me fantastičnu ideju navukla kanadska nutricionistica Cara Rosenbloom svojim odličnim esejem za The Washington Post.

Naime, ona predlaže da, umjesto svih negativnih poruka i zabrana kojima se redovito mučimo, ove godine usvojimo devet pozitivnih odluka kako bismo svi zajedno proveli najveselije i najopuštenije blagdane do sada!

 

Hrana je neizostavni dio naše tradicije i običaja, potiče nas na okupljanje i druženje s članovima obitelji i prijateljima te budi u nama sjećanja na prošle doživljaje, djetinjstvo i važne događaje. Bez ustručavanja kušajte svoje najdraže kolače, uživajte u svakom zalogaju i pritom se usredotočite na to kako vaša hrana izgleda i miriše te kakvog je okusa. Prakticirajte savjesno konzumiranje hrane i uživajte u jelu bez srama i besmislenog osjećaja krivnje. Dobar tek!

 

Prestanite se toliko brinuti o tome što jedete tijekom blagdana i koncentrirajte se na hranu koju jedete tijekom cijele godine. Ako ste usvojili zdrav način prehrane, nekoliko dana raskošne blagdanske hrane neće učiniti veliku štetu vašem organizmu. U slučaju da baš i ne jedete sasvim zdravo, ključno je da si postavite zdravu prehranu kao cilj za iduću godinu. Imajte na umu da blagdani kratko traju, a u životu će se uvijek javljati trenuci u kojima nećete moći u potpunosti slijediti svoje uobičajene zdrave navike. Prestanite se gristi oko toga i uživajte u vremenu koje dijelite sa svojim prijateljima i obitelji.

 

Samo vi možete odlučiti koliko ćete hrane pojesti, a ta odluka trebala bi se temeljiti na signalima koje vam tijelo šalje. Usporite i primijetite kako se osjećate i što vam želudac poručuje prije nego natovarite tanjur po drugi put za vrijeme istog obroka. Ako ste još uvijek gladni, uzmite prvo zalogaj ili dva. Osjećate li da ste gotovo puni, prestanite jesti.

 

Doista nema smisla prejedati se ili pak poricati svoju glad samo kako bismo usrećili svog domaćina. Iako je uobičajena praksa pojesti još malo kada vam domaćin ljubazno ponudi još hrane, zapravo uopće ne morate tako postupiti! Imajte vjere u svoju sposobnost donošenja dobrih odluka i svakako vjerujte svom apetitu. Nemojte se ustručavati pristojno odbiti novu porciju hrane, pogotovo ako osjetite da ste pojeli i više nego dovoljno.

 

Griješiti je ljudski. Prihvatite što ste učinili i prijeđite preko toga. Pokušajte se ne upuštati u samokažnjavanje ili restriktivne dijete kojima ćete se izmučiti i mentalno i fizički. Kada jedemo savjesno i uživamo u svakom zalogaju, najčešće nam treba manje hrane kako bismo zadovoljili svoje želje i potrebe. Uživajte strastveno u najdražim jelima, ali poštujte svoje tijelo kada vam poruči da ste gotovi.

 

Brojne osobe jedu prevelike količine hrane kada su usamljene, tužne, kada im je dosadno ili kada se suočavaju s intenzivnim stresom, a sve te emocije znaju posebno podivljati tijekom blagdana. Obiteljske situacije, pritisak rokova na poslu i još bezbroj drugih situacija može nas pogurnuti u prejedanje, no važno je imati uvijek na umu da postoje puno učinkovitija rješenja za suočavanje s emocijama od prekomjernog konzumiranja hrane. Umjesto da otvorite hladnjak, uzmite novu bilježnicu i istresite svoje emocije na papir, nazovite prijateljicu, odradite 15 minuta vježbanja ili meditirajte. Isprobajte različite stvari kako biste otkrili što vam najbolje odgovara i posegnite za tim ritualom kad osjetite navalu emocija ili dosadu.

 

Uživajte u svojoj najdražoj hrani onako kako je zamišljena. Umjesto da mijenjate provjerene recepte i time stvarate neprepoznatljive slastice koje su potpuno drugačije od onog što volite, jednostavno si dopustite jednom godišnje malo više šećera i masnoća. Želite li zdravije jesti, radije iskušajte nove recepte koji su zamišljeni za vašu vrstu dijete, a pustite svoje omiljene obiteljske recepte na miru.

 

Težina vaših rođaka je njihova stvar, a ne vaša. Isto vrijedi i za vaše tijelo - nitko vas ne bi smio osuđivati niti komentirati vaš izgled. Ako se suočite s bezobraznim komentarom na tu temu, sasvim je opravdano izravno reći dežurnom dušobrižniku zašto nije pristojno razgovarati o vašoj težini i izgledu usred obiteljskog okupljanja (ili ikada).

 

Istraživanja su pokazala da ljude u životu dugoročno više usrećuju bliski odnosi s ljudima, a ne njihova savršena brojka na vagi pa ove godine provedite blagdane s ljudima koje volite i pokušajte se ne brinuti baš previše o tome što ćete jesti. Prigrlite radost blagdanskih obroka bez stresa i krivnje, osjećaja koji nikada nisu dio zdrave prehrane. Jedan je život!

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo