Moguće je da se radi o rozaceji

Crvenilo na licu

PITANJE:
Već dulje vrijeme imam problem s crvenilom na obrazima, posebno između nosa i usta. Koža je površinski suha i hrapava, posebno ako je ne namažem nikakvom kremom. Uglavnom koristim lagane i neutralne kreme za bebe, i to više vlažne nego masne. Ne koristim nikakvu tešku šminku, rumenila ni puder. Prema opisima u literaturi nemam neki problem izrazito lokalnog tipa kao što je perioralni ili perinazalni dermatitis. Nedavno sam obavila i mikrobiološku pretragu lica i nalaz se pokazao pozitivnim na Demodex folliculorum, dok je za P. ovale negativan.

Izrazitu pažnju posvećujem higijeni lica te redovitom mijenjanju posteljine i ručnika. Kosa mi je uvijek svezana u rep, a gotovo nikada ne dotičem lice rukama tijekom dana. Inače, problem s crvenilom čini me često nesigurnom u komunikaciji s drugima i otežava mi kontakte. Molim vas savjet.

Ana K., Rijeka

ODGOVOR:
Po vašem opisu može se raditi o rozaceji te uz to i nekom drugom problemu kože lica. Do odlaska na pregled preporučujem koristiti obloge prokuhane vode sobne temperature dva puta dnevno tijekom 10-20 minuta, nakon skidanja obloga odmah primijeniti neku neutralnu kremu. Nalaz pozitivan na Demodex folliculorum čest je kod rozaceje i ima ulogu u njezinu nastanku, osobito papulopustulozne rozaceje, te se može propisati odgovarajuća terapija.

Nakon pregleda dermatolog će vam savjetovati koja vam dermokozmetika najviše može pomoću u njezi kože s rozacejom.

Linker
25. travanj 2024 17:18