Zanimljivo istraživanje

Ćelavost i sijeda kosa razlog su za zabrinutost kod muškaraca

Znanstvenicima s instituta U.N. Mehta u Ahmedabadu u Indiji uspjelo je otkriti još jedan neočekivani rizik za bolesti srca.

 

Skupina znanstvenika  s instituta U.N. Mehta u Ahmedabadu u Indiji otkrila je, naime, povezanost ispadanja kose i pojave sijede kose i većeg rizika za bolesti srca. Peterostruko povećanje rizika za bolesti srca uočeno je kod muškaraca koje su preuranjeno posijedili, prenosi BBC News.

U istraživanju je sudjelovalo 2000 ispitanika, a zaključak je da pojava ćelavosti prije 40. godine života znači 5 do 6 puta veći rizik za bolesti srca.

 

Važniji čimbenik od - debljine

Indijskim je znanstvenicima uspjelo dokazati da je ćelavost čak važniji čimbenik rizika za bolesti srca nego globalna pošast - debljina, odnosno pretilost, koja je povezana s učetverostručenjem rizika u ovoj dobnoj skupini.

No, upozorenje nije sasvim zanemarivo. Prije četiri godine do istog su zaključka došli i japanski znanstvenici. U njihovom je istraživanju sudjelovalo 37 tisuća muškarac i pokazalo se kako muškarci kojima ispada kosa imaju prosječno 32% veći rizik za bolesti srca.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo