Kako možete znati je li od kralježnice, mišića ili od bubrega
 Getty Images/iStockphoto
mjesto i tip bolova

Bole vas leđa? Evo kako prepoznati dolaze li bolovi od mišića ili su u pitanju problemi s bubrezima

Kod bolova u leđima važno je obratiti pažnju na to smanjuju li se ili pojačavaju ovisno o pokretima i položaju. Bolovi u bubrezima uglavnom su postojani i ne ovise o položaju tijela, iako se ne mogu uvijek isključiti u situacijama kada vam neki položaj donosi olakšanje

Uzrok bolova u leđima može ležati u kralježnici, mišićima, živcima, ligamentima, ali u organima. Primjerice, kada se bubrezi, organi koji filtriraju krv od otpadnih tvari i viška vode kako bi proizveli urin, blokiraju ili upale možete doživjeti vrlo neugodne bolove.

“U središtu bubrega nema živaca, pa kad se jave bolovi u tom području znači da su se zbog nekog uzroka rastegnuli i udarili živce, a to je obično nešto ozbiljno”,objasnila je dr. Sabitha Rajan iz zdravstvene tvrtke MCG Health. Ako se ne liječi, upala bubrega može dovesti do oštećenja bubrega, visokog krvnog tlaka, u rijetkim slučajevima i do zatajenja bubrega. I zbog toga je važno prepoznati dolaze li bolovi od mišića, pa trebate odmor i tabletu protiv bolova, ili se s bubrezima događa nešto što hitno zahtijeva liječničku pažnju.


Gdje vas boli

Kako se to može prepoznati? Za početak, važno je utvrditi mjesto i tip bolova.

Bolovi povezani s istegnutim mišićem ili ligamentom te oštećenjem diska mogu se pojaviti bilo gdje na gornjem i donjem dijelu kralježnice, ali češće u donjem (lumbalno područje). Razlog je u tome što to područje nosi najveću težinu tijekom naših aktivnosti te postaje najosjetljivije na ozljede, napetost i umor mišića.Ako su pogođeni živci, bolovi se mogu širiti prema stražnjici, nozi, pa i prema stopalu.

S druge strane, bolovi u bubrezima javljaju se oko sredine leđa, s bilo koje strane kralježnice, pa i prema boku. „Stavite li ruku na bolno mjesto, bit će to u području struka”, kaže dr. Rajan.


Vrsta bolova

Raspon bolova u leđima uistinu je širok: od tupih konstantnih bolova do oštrog žarećeg presijecanja. Mogući su i trnci i utrnulost u nogama. Ključno je obratiti pažnju na to smanjuju li se ili pojačavaju bolovi ovisno o vašim pokretima i položaju, ističe Cheyenne Santiago iz MCG-a. Primjerice, kad se nagnete naprijed možete osjećati jače bolove, a dok stojite ravno ništa vas ne boli. Ili vam se bol pojačava uz sjedenje, a lagane vježbe istezanja popravljaju stanje. To su znakovi koji ukazuju da uzrok bolova vjerojatno nisu bubrezi.

Bolovi u bubrezima mogu varirati od blagih do ozbiljnih. Oni su uglavnom postojani i ne mijenjaju se ovisno o položaju tijela, iako se ne mogu baš uvijek isključiti u situacijama kad vam neki položaj donosi olakšanje, kaže Santiago.

Bolove u bubrezima često prate i drugi simptomi. Ako ih imate, svakako se što prije obratite svom odabranom liječniku. To su:

* tamna, zamućena ili krvava mokraća

* neobičan miris mokraće

* bolovi i pečenje tijekom mokrenja

* osjećaj da stalno morate mokriti

* pijesak u mokraći

* povišena temperatura i tresavica

* mučnina.


Što može uzrokovati bolove?

Bolove u leđima najčešće izazivaju različite ozljede i loše držanje, posljedica su deformacija. Bolovi u bubrezima pak imaju pet glavnih uzroka (navedenih prema učestalosti).

1. Bubrežni kamenci

Nakupljeni minerali i soli mogu u bubrezima formirati bolne blokade. „Ako su kamenčići vrlo sitni, moguće ih je izmokriti bez bolova”, kaže Santiago. “No, ako su veći, bolovi su prilično oštri i dolaze u valovima.” Bolovi se pojačavaju kada se kamenje u bubrezima pomakne. Tipično se javljaju na jednoj strani, nije uobičajeno imati kritično velik kamen s obje strane u isto vrijeme.

2. Uznapredovala infekcija urinarnog trakta

Ponekad urinarna infekcija ode predaleko, kada štetne bakterije nađu put iz mjehura prema bubrezima. „Kod upale bubrega moguća je tupa, konstantna bol. Vrlo vjerojatno javit će se i povišena temperatura, groznica, mučnina”, kaže Santiago.

3. Trauma

Bubrezi su zaštićeni rebrima i snažnim leđnim mišićima, pa njihove traume nisu toliko česte. Najčešće se događaju kod kontaktnih sportova ili kod podizanja preteškog tereta.

4. Policistična bolest bubrega

Policistična bolest bubrega nasljedno je stanje kod kojeg se na bubrezima razvijaju nakupine cisti. „One mogu krvariti ili se inficirati, a s vremenom mogu dovesti do povećanja bubrega i gubitka funkcije”, kaže dr. Rajan. Na ovu bolest upućuju bubrežni kamenci, urinarne infekcije, visoki krvni tlak.

5. Tumor na bubregu

Zbog rasta tumora na bubregu može doći do osjećaja neugode, kaže dr. Rajan. U većini slučajeva, ipak, radi se o benignim cistama, iako tumor bubrega i nije tako rijedak; prema Američkoj udruzi za rak među deset je najuobičajenijih tipova raka i kod muškaraca i kod žena.


Kada treba ići liječniku

Bolovi u leđima mogu biti snažni i vrlo frustrirajući, ali dobro je to što često prođu ili sami ili uz kućnu njegu, bezreceptne lijekove i poštedu. Treba izbjegavati teže pokrete te bolno mjesto hladiti ili grijati – morat ćete sami otkriti što vam odgovara. Ako se stanje osjetno ne popravi za šest do dvanaest tjedana, obratite se liječniku.

Ako su bolovi u startu posljedica neke traume ili imate i druge zabrinjavajuće simptome (gubitak osjeta, inkontinencija, slabost u nogama...) potražite hitnu pomoć odmah!

Sumnjate li na probleme s bubrezima ili na urinarnu infekciju, svakako se obratite svom odabranom liječniku, savjetuje Santiago. Imate li takve teškoće, povišenu temperaturu i trudni ste, zovite hitnu medicinsku pomoć, jer trudnice imaju povećani rizik od komplikacija.


Kod liječnika

Ako je uzrok bolova u mišićima ili kostima, liječnik će vas, nakon pregleda, možda uputiti na ultrazvuk ili drugu vrstu snimanja.

Kod bubrega bit će potrebno više testiranja. Nakon uzimanja anamneze, liječnik će izmjeriti tlak i temperaturu, obaviti pregled te zatražiti laboratorijsku analizu urina. Nadalje, mogući su krvni testovi da bi se provjerili znakovi infekcije i funkcioniranja bubrega te ultrazvučni pregled, kako bi se vidjela struktura bubrega i eventualna prisutnost kamenaca. Daljnje pretrage i postupci ovisit će o rezultatima.

Ne oklijevajte posjetiti liječnika ako sumnjate na teškoće s bubrezima. Infekcije se mogu nekada i brzo pogoršati te oštetiti bubrege, dok kamenci i novotvorine mogu narušiti funkciju bubrega.

Linker
05. ožujak 2024 19:09