Okidač za loše gene

Alkohol je izravno povezan s rakom dojke

Nova otkrića sugeriraju da izlaganje alkoholu utječe na nekoliko mehanizama u organizmu povezanih s rakom

Svake su godine deseci tisuća slučajeva raka dojke u Europi i SAD povezani s konzumacijom alkohola, koja je povezana i s povećanim rizikom od ponavljanja ove bolesti kod žena s ranim stadijem raka dojke. Nova studija otkriva direktnu vezu između alkohola, estrogena i gena koji uzrokuju rak. Otkriće je objavljeno u publikaciji PLOS One.

Faktor rizika

Prema timu, koji je vodio biolog Chin-Yo Lin sa Sveučilišta Houston u Teksasu, više od 230.000 žena u SAD ove će godine oboljeti od raka dojke koji je jedan od najčešćih uzroka smrti od raka u žena. Konzumacija alkohola već je poznat faktor rizika za razvoj raka dojke, a oko 50 posto oboljelih žena barem u nekoj mjeri pije alkohol.
Znanstvenici su istraživali utjecaj alkohola na razvoj faktora rizika i na estrogene, na ponašanje gena uključenih u razvoj ove bolesti, kao i na odgovor tijela na lijek tamoxifen (primjenjuje se kod raka dojke, a blokira aktivnost estrogena).
- Namjera na je bila pružiti ženama više informacija kako bi imale bolji uvid u utjecaj alkohola na potencijalne zdravstvene rizike - rekao je Lin.
Također, dodao je da se to odnosi i na pacijentice koje bi htjele razmisliti o štetnim efektima pijenja alkohola na liječenje.

Znanstvenici su uspjeli dokazati da alkohol povećava estrogenima potaknuto umnažanje stanica.

Preciznije, otkrili su da alkohol potiče pojavu gena nazvanog BRAF koji uzrokuje rak - čak i u odsustvu estrogena - te imitira i potiče estrogenski učinak, povećavajući time rizik za rak dojke. Također su otkrili da alkohol slabi sposobnost tamoxifena da potisne rast stanica raka.

Pomoć u prevenciji

Lin kaže kako ova otkrića sugeriraju da izlaganje alkoholu utječe na nekoliko mehanizama u organizmu povezanih s rakom. Nada se da će otkrića biti korisna u prevenciji raka dojke, no ističe da su ona važna i za žene koje uzimaju nadomjesnu hormonsku terapiju u menopauzi; alkohol može utjecati na hormone koje žene uzimaju kako bi ublažile simptome. Nadalje, stručnjaci upozoravaju da se otkrića odnose i na žene srednjoškolske i studentske dobi, jer u toj je populaciji vrlo često opijanje.

Linker
25. travanj 2024 19:10