Kemikalije u e-cigaretama uopće nisu bezazlene za naše zdravlje.
 Foto: iStock
Tko tu koga laže

Ako pušite e-cigaretu imate veći rizik za moždani i srčani udar

Mislite da su e-cigarete sigurnija alternativa klasičnim cigaretama? Još jedno istraživanje dokazalo je sasvim suprotno.

Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Texas tech otkrilo je da pušači e-cigareta, za koje se vjeruje da su sigurnija alternativa nikotinu, zapravo imaju veći rizik za moždani udar nego pušači klasičnih cigareta.

Ispitivanje na miševima pokazalo je da kemikalije iz e-cigareta oštećuju mozak te povećavaju rizik za stvaranje smrtonosnih krvnih ugrušaka. Nakon tog otkrića znanstvenici tvrde da e-cigarete ne samo da nisu sigurnije od klasičnih nego su i opasnije od njih.

U svom su istraživanju dokazali da redovito pušenje e-cigareta smanjuje količinu glukoze u mozgu koja je nužna za jačanje neurona. Te cigarete izazivaju i oštećenja kemikalija koje su ključne za zgrušavanje krvi pa je mozak izloženiji riziku od krvarenja.

Povećava razinu adrenalina

Samo mjesec dana ranije znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija otkrili su da pušenje e-cigareta povećava i rizik za srčani udar. Naime, pušači e-cigareta imaju veću razinu adrenalina u srcu, a to je rizični faktor za srčani udar.

Linker
26. travanj 2024 19:29