Ne sjećate se da ste se negdje udarili, ne bavite se boksom, a ni ne mjesečarite… I zašto se onda ujutro budite s neugodnim modricama?
 Getty Images/iStockphoto
znak upozorenja

Ako nastaju spontano i ne prolaze ni nakon dva tjedna, masnice su razlog da posjetite liječnika

Bilo bi dobro otići liječniku čak i ako primijetite da vam masnice nastaju već i uslijed blagog udarca ili jačeg pritiska kako bi se utvrdilo radi li se o poremećaju u sustavu zgrušavanja.


Modrice, masnice, šljive, podljevi ili hematomi, kako god ih zvali, riječ je o istom - kožnim promjenama uglavnom plavičaste boje koje nastaju najčešće uslijed udarca. Ustvari, događa se da uslijed udarca ili neke druge mehaničke traume dolazi do nagnječenja mišićnih vlakana i vezivnog tkiva. To uzrokuje pucanje kapilara iz kojih se krv zatim izlijeva pod kožu: posljedica je modrica koja je u početku crvenkasta, a poslije mijenja boje od plave do zelene i žute te je bolna na dodir.


Napukla kost

Najviše zabrinjavaju masnice koje nisu nastale kao posljedica neke vanjske traume. Takve masnice mogu upućivati na probleme s krvi ili su posljedica uzimanja lijekova protiv zgrušavanja krvi (na što može da upućivati i krvarenje iz nosa ili desni).

Modrice češće nastaju ako u organizmu nedostaje vitamin C, a učestalije su kod starijih osoba zbog vrlo tanke kože.

Stručnjaci kažu da biste trebali otići kod liječnika ako masnica otiče i osjećate jaku bol, jer je moguće da je kost ispod masnice napukla.

Kod nekih bolesti, kao što je to slučaj kod poremećaja zgrušavanja krvi, masnice se mogu javiti bez da ste se negdje udarili. I kod osoba koje uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi češće se javljaju. Mogu se javiti i u sklopu hematoloških bolesti i tada se ponavljaju i jako dugo traju, i u tom slučaju ih nikako nemojte ignorirati.

Novonastala masnica a može biti crvenkasta, zatim postaje plava ili tamnoljubičasta u roku nekoliko sati. Nakon nekoliko dana postaje žuta ili zelena. Prvih dana nakon nastanka je uglavnom i bolna, ali bol obično nestaje kako blijedi i boja. Budući da koža nije otvorena, ne postoji rizik od infekcije. Ako dođe do nastanka modrice na istom mjestu više puta, moguće je da ostane trajna žućkasto-smeđa mrlja.


ČITAJTE I: 6 neočekivanih razloga zašto ste uvijek puni modrica


Kad je vrijeme za liječnika

Zbog nekoliko neobjašnjivih modrica ne trebate se brinuti. No, u rijetkim slučajevima, one mogu biti znak ozbiljne bolesti, poput dijabetesa tipa 2 ili leukemije.

  1. Ako ste primijetili nešto neobično, odnosno da vam se odjednom počinju stvarati hematomi po tijelu ili da oni više ne nastaju samo uslijed udarca, makar i blagog, nego da nastaju spontano, trebali biste potražiti liječničku pomoć i obaviti potrebne pretrage kako bi se utvrdilo o kojem je problemu riječ.

  2. Ako mislite da vam je ispod masnice slomljena kost.

  3. Ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi i primijetite masnice kojima ne znate uzrok.
  4. Ako otiče i izaziva jak bol.
  5. Ako ne nestane nakon dva tjedna, odnosno ako nakon četiri tjedna potpuno ne izblijedi.
  6. Ako je bolna, a nalazi se ispod nokta na ruci ili nozi.
  7. Ako vam je masnica nastala iznad oka, možete očekivati da se podljev proširi i ispod oka. Provjerite možete li pomicati zjenicu u svim smjerovima i vidite li isto kao i ranije, pa ako možete sve navedeno i nemate glavobolju, posjeta liječniku nije neophodna.



Linker
26. travanj 2024 14:51